Nyílt nap és üzemlátogatás

Egyedi alkalom bepillantani a húsfeldolgozó működésébe Fotó: Süket Zsombor

A XII. Nagyboldogasszony Napok keretében hétvégén betekintést nyerhetnek az újonnan elkészült csíkjenőfalvi vágóhíd és húsfeldolgozó működésébe. Augusztus 14-én, vasárnap félóránként csoportok indulnak, a Felcsík Mezőgazdasági Szövetkezet tagjai pedig szakmai fórumon vehetnek részt.

A csíkjenőfelvi Tercs Közbirtokosság 2010-ben fogalmazta meg azt az igényt, hogy egy vágóhídra és húsfeldolgozóra lenne szükségük. 2019-ben a Pro Economica Alapítvány gazdaságfejlesztési programjában sikeresen pályáztak, és finanszírozást nyertek ennek létrejöttére. A vágóhíd és húsfeldolgozó elindításával párhuzamosan a közbirtokosság kezdeményezte a felcsíki gazdákkal való együttműködés, szövetkezés kialakítását, amely azért is fontos, mert a gazdák mindennapi tevékenységét igyekeznek elősegíteni, ezáltal pedig a húsfeldolgozó kapacitása is teljes mértékben le lesz födve.
A húsfeldolgozó augusztus 14-én, vasárnap, a XII. Nagyboldogasszony Napok keretében megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A nyílt nap keretében délután 1 és 6 óra között, félóránként a csoportokat körbevezetik a vágóhíd és húsfeldolgozó épületében, ahol bemutatják a teljes feldolgozás folyamatát, technikáját, hogy hogyan készülnek a termékek, amelyet majd szeretnének értékesíteni. Vasárnap egy szakmai beszélgetést is tartanak, amelyen a megalakult szövetkezethez tartozó gazdák vesznek részt.
A szervezők biztatnak mindenkit, hogy vegyenek részt a nyílt napon, és használják ki ezt az egyszeri lehetőséget, hisz miután elindították a feldolgozói tevékenységet, már nem lesz ehhez hasonló alkalom.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community