Nyertes pályázatok: Gázhálózat épül a megye több településén

Várhatóan egy éven belül elkezdődhet a gázhálózatok építése a csíkszéki településeken. A Csíkrákos, Madéfalva és Csíkcsicsó települések alkotta Forest Önkormányzati Fejlesztési Társulás tegnap a madéfalvi Tourinform irodában tartott sajtótájékoztatón ismertette a gázhálózat építésének részleteit.

Pozitív elbírálásban részesült az elmúlt időszakban több csíkszéki fejlesztési társulás gázhálózat megépítését célzó projektje. Így néhány éven belül Csíkszentdomokoson, Csík­szent­ta­má­son, Csíkkarcfalván, Csík­dán­fal­ván, Csíkmadarason, Csík­csicso­́ban, Madéfalván, Csík­ráko­son, Csík­szent­simonban, Csík­szent­im­rén és Gyergyóremetén összesen 262 km hosszúságú gázvezetéket fognak megépíteni. A következő hónapokban megkötik a szerződéseket és előkészítik a beruházásokat.
A Csíkrákos, Madéfalva és Csíkcsicsó települések alkotta Forest Önkormányzati Fejlesztési Társulás projektjének áfa nélküli összértéke mintegy 42 millió lej. A fejlesztési társulás 13 százalékos önrészt kell biztosítson – erről számolt be tegnap Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere a szomszédos községvezetők és közbirtokossági elnökök jelenlétében tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, a három községben összesen 72 km hosszúságú gázvezetéket fektetnek le, illetve nyomáscsökkentő állomást is létesítenek. A pályázat egyik feltétele az volt, hogy a gázhálózatra összesen 2063 fogyasztó csatlakozzon. A lakossági igények felmérése után megbizonyosodtak afelől, hogy teljesíthető ez a feltétel, de a közeljövőben megismétlik a felmérést. A beruházás kivitelezését várhatóan jövő tavasszal kezdik, ám az elöljáró szerint ezt késleltetheti többek között a közbeszerzési eljárás is.
– A beruházás kivitelezésének megkezdését az is nehezíti, hogy valamennyi településen más projektek is folyamatban vannak, például az útfelújítások, amelyeket szintén határidőre kell teljesíteni. Lehet, hogy lesznek olyan logikátlannak tűnő dolgok, hogy ma aszfaltoztunk és holnap ásni fogunk, de ez nem azt jelenti, hogy mi felelőtlenek vagyunk, csak egyszerűen nem lehet mindent úgy ütemezni, hogy minden jó legyen. Nem tehettük meg azt, hogy lemaradunk az útfelújítási pályázatokról azért, mert valamikor lesz egy gázpályázat. Próbáltuk úgy intézni a dolgokat, hogy egymást ne zavarják a pályázatok kivitelezése, de nem lehetett teljes mértékben megoldani – mondta a községvezető.
Csíkmadarason, Csík­dán­fal­ván, Csíkkarcfalván, Csík­szent­­ta­má­son és Csík­szent­domo­ko­son több mint 52 millió lejből építik a gázhálózatot, az öt község 10 százalékos önrésszel kell hozzájáruljon a kivitelezéshez – mondta lapunk érdeklődésére Böjte Csongor Ernő pályázatfelelős, Csíkdánfalva polgármestere.
– A négy községben: Madarastól Szenttamásig új hálózatot építenek. Csíkszentdomokoson bővítik a meglévőt és intelligens órákat szerelnek fel. A gázhálózat hosszúsága 88 kilométer lesz – részletezte az elöljáró.
Hozzátette: remélik, hogy jövő tavasszal elkezdhetik a kivitelezést.
– Csíkszentsimonban és Csík­szentimrén összesen 46 km hosszúságú gázvezetéket fektetnek le. A 30 milliós összértékű beruházás 10 százalékát a két település közösen fizeti, a 10 százalék 62 százalékát Csíkszentsimon, míg a 38 százalékát Csíkszentimre – tudtuk meg Kozma István pályázatfelelőstől, Csíkszentsimon polgármesterétől. – A gond az, hogy az önrészben az áfát is be kell fizetnünk, ehhez pedig megpróbálunk kormányzati forrásokat is igényelni – mondta az alcsíki település elöljárója.
Megjegyezte: a pályázat értelmében a két községben a háztartások 73 százalékát kell majd rácsatlakoztatni a hálózatra. A finanszírozóval kötött megállapodási szerződés aláírása után felmérik a lakossági igényeket is. A munkálatok befejezésének határideje minden településen 2023 szeptembere.

Biró István
Vlaicu Lajos