Nyár, majdnem szabadon

Ingyenes színházi, bábszínházi, cirkuszi vagy múzeumi belépőt kaptak mindazok a személyek, akik tegnap Bukarestben egy drive-thru oltóközpontban kérték a koronavírus elleni oltást – olvasom a hírekben a különös formát öltött buzdítást a vakcina felvételére. S ha ez furcsa lenne, megnézhetjük Szerbiát, ahol igényelhető az oltásért járó anyagi támogatás, így próbálják elérni azt, hogy a lakosság legalább hatvan százaléka igényelje a vakcinát és ezáltal megszűnjenek a korlátozások.

Idén bátrabban készülhetünk mi is a nyárra: a tavalyi csendes, itthonnyaralós év után idén egy kicsit árnyaltabb a kép: egyre több rendezvény időpontját ismertetik a szervezők, s bár óvatosan, de nagyobb fesztiválokat, koncerteket is terveznek. Nem tudhatjuk, milyen lesz a nyár – egyelőre az időjárás nem kecsegtet semmi jóval – de talán közelebb lesz a normálishoz, mint a tavalyi volt. Már megszólalhat az iskolák csengője a végzősöknek, még akkor is, ha csak a szülők jelenlétében ünnepelhetnek, de szeretteik, barátaik között zárulhat életüknek egy fontos szakasza.

A kormány múlt heti bejelentése a nagy fesztiválok szervezőinek is reményt adott, hiszen megtarthatók a sok résztvevővel zajló rendezvények, igaz, csak beoltott résztvevőkkel, s bár a döntés nem népszerű, de mégis lehetőség arra, hogy elkezdődhessen a fesztiválszezon. Az oltást felvevők nyaralást is tervezhetnek, akár külföldre is, hiszen a gazdaság újraindításának mindenhol fontos eleme a turizmus, törekednek arra, hogy a lehetőségekhez mérten minél több vendég népesítse be a nyaralóhelyeket.

És igen, a kultúrakedvelők is örülhetnek: színházba, moziba, ünnepi könyvhétre lehet menni, töltekezni, új élményeket megélni, elszakadva az online világ bezártságától. Nyilván, nehéz visszatérni a megváltozott világba, levetkőzni az egy évig megélt szorongásokat, anyagi és más jellegű bizonytalanságokat, újra örülni, nevetni és humorral töltődni. Nehéz elfogadni, hogy nemcsak magunkért, másokért is felelősek vagyunk, egyre nagyobb mértékben, s ez új kihívásokat is jelent.

Várjuk a nyarat: a jó időt, a szabadságunk megélését, a koncertek dübörgését, a szabadtéri rendezvények pezsdítő hangulatát, a közösségben megélt élményeket. Várjuk, miközben tudjuk, másik világ ez, ahol nagyobb felelősség jut minden egyénnek, mint eddig bármikor.

Boncina-Székely Szidónia