November végétől várják a véradókat

Megújul a vérközpontnak helyet adó épület Gyer­gyó­szent­mik­lós­on. Az ön­kor­mány­zat adott megbízást a munkálatra, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a tevékenységhez. A munka jól halad, az önkéntes véradók azonban leghamarabb november végén adhatnak itt vért.

Tavaszra tervezte a gyer­gyó­szent­mik­lós­i önkormányzat, hogy felújíttatja a régi sürgősség épületének azt a részét, amelyet a Hargita Megyei Vérközpont használ jelenleg. Kivitelező azonban nem akadt, csak ősszel, hozzá is látott a munkálathoz. Mint azt Len Emil Balázs, Gyer­gyó­szent­mik­lós alpolgármestere elmondta, a folyosó, két terem, illetve az öltözők és mosdók újulnak meg most az épület földszintjén. Újraburkolják a padlót és a falakat is, ahol szükséges, cserélik a fűtőtesteket és a fűtéshálózatot, illetve az öltözőkben és mosdókban a szanitereket. A harmincezer lejes tatarozásra azért volt szükség, mert a vérközpont nem tartotta megfelelőnek a felületeket a tevékenység további végzésére és azt is kilátásba helyezte hogy megszünteti a munkapontot a városban.

– Gyergyószentmiklósról és a környező településékről is sok önkéntes véradó járt ide, fontosnak tartottuk, hogy megmaradjon a véradási lehetőség – mondta az alpolgármester.

A munka rövidesen véget is ér, azonban véradás még nem lesz, egészségügyi okokból. A vérközponttal rendszeresen együttműködő gyergyószentmiklósi Vöröskereszt önkéntesei azt ígérték, mihelyt ismert lesz a legközelebbi időpont, közzéteszik, és az előjegyzési lehetőségeket is ismertetik majd.