Nosztalgiakoncert

Huszonöt éve, 1996. június 15-én Micsoda útjaim címmel Cseh Tamás-koncertet hirdettek meg a Madarasi-Hargitán. A nagy sikernek örvendő esemény apropóján emlékezik meg a Hagyományőrzési Forrásközpont Cseh Tamás énekesről, zeneszerzőről, előadóművészről, összességében mintegy ezerkétszáz dal szerzőjéről, aki idén lenne 78 éves. Az Evilági együttes tagjai által elevenednek meg ugyanabban a sorrendben a dalok.

A jubileumi esemény egyben tiszteleg az idén 75 éves Bereményi Géza előtt, aki számos Cseh Tamás-dal szövegének szerzője. Cseh Tamás igazi klasszikussá vált, dalait időről-időre feldolgozzák és különböző színpadi produkciókban adják elő. Most azonban valami egészen különleges előadás készül: Orbán Ferenc (ének, gitár) és Gyergyai Szabolcs (basszusgitár, zongora), a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes tagjai előadásában Micsoda útjai címmel azok a dalok elevenednek fel, amelyeket 1996-ban Cseh Tamás előadott a Hargitán, és amelyről koncertfelvételt megőrző film is készült Csönded vagyok címmel a Duna TV akkori stábja jóvoltából. Orbán Ferenc, az Evilági együttes énekes zenésze elmondta, hogy bár annak idején még nem volt felnőve a koncerthez, de tudomása volt arról, hogy szülővárosából, Székelykeresztúrról is nagy rajongással sokan indultak az emlékezetes hargitai koncertre.

– Annak idején még kazettáról hallgattuk a zenét és egyik kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet Cseh Tamásra. Örültem, hogy végre hallhattam legújabb lemezüket, a Telihold dalait, hisz már bennem volt ez a csehtamásos láz. Ahogy az internetnek köszönhetően tágult a világ, egyre több dal jutott el hozzám. 2015-ben az udvarhelyszéki árvízkárosultak javára szervezett Sportarénás koncerten az akkori zenekarommal mi is részt vettünk, ahol Charlie, Balász Fecó, Ákos mellett Cseh Tamás is fellépett. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor élőben láthattam zenélni. Különleges élmény volt, hogy kétezer ember előtt egy szál gitárral kiállt abba a nagy térbe és mennyire működik a muzsikája. Akkor is megerősített, hogy milyen értékes az a műfaj, amit ő képvisel. Halála után Magyarországon és itthon is szerveztek megemlékezéseket, de számomra furcsa volt, hogy nem énekelték el a dalait, pedig számára azok voltak a legfontosabbak. Akkor fogalmazódott meg, hogy jó lenne megszólaltatni a dalait és el is készítettünk egy dalcsokrot személyes, kedvenc Cseh Tamás dalainkból, amivel bejártuk Erdélyországot. A Hargitán ugyanazok a dalok, ugyanabban a sorrendben csendülnek fel, amelyek huszonöt évvel ezelőtt elhangzottak – tudtuk meg az előadótól.

A 20. század második felének, a 70-es, 80-as és 90-es budapesti évek hangulatának legendás tolmácsolója, krónikása és karizmatikus gitáros-énekese, több kultuszfilm szereplője volt Cseh Tamás (1943 – 2009), akinek munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban – Bereményi Gézával közösen – Pro Urbe Budapest díjat vehetett át a magyar főváros művészeti életében vállalt küldetésük elismeréseként. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki műfajteremtő előadóművészi teljesítményéért, egy korszak életérzését emlékezetesen tolmácsoló, a hétköznapok prózáját és költészetét egyidejűleg megragadni képes dalaiért. 2008-ban Budapest VIII. kerületének díszpolgára lett, a következő évben Bakonybél is díszpolgárává választotta, talán erre a címre volt a legbüszkébb, 2009-ben posztumusz Magyar Örökség-díjjal is kitüntették.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében június 20-án, vasárnap 16 órától tartják a Cseh Tamás-emlékkoncertet r a Madarasi-Hargita Súgó-pályáján. A belépés ingyenes, azonban feltétele a telefonos bejelentkezés, hétköznapokon 9–15 óra között a 0744 766 695-os telefonszámon. Hargita Megye Tanácsa székelyudvarhelyi alintézményének partnerei a szervezésben a Súgó Panzió és a Madarasi-Hargita Síközpont.

Minden érdeklődőt várnak a Madarasi Hargitán sorra kerülő rendkívüli szabadtéri koncertre az időjárási viszonyokra felkészülve.

Nagyálmos Ildikó