Nő az igény az otthoni betegellátásra

Továbbra is több mint kétszáz Hargita megyei személy állandó ellátásáról gondoskodik a Gyulafehérvári Caritas. A megyei szervezet vezetője szerint a kórházak járványkészültsége miatt egyre nagyobb szükség lesz az idős személyek otthoni beteggondozására, illetve az emberek lelki támogatására.

A segélyszervezet munkatársai gondoskodnak a hozzájuk fordulókról

A megfelelő óvintézkedések és a járványügyi helyzetben elrendelt szabályok betartásával végzik a munkájukat a Gyulafehérvári Caritas által működtetett bentlakó ápolóközpontok, illetve öregotthonok munkatársai. A szociális szervezet a megyében 205 idős és beteg személy állandó ellátásáról gondoskodik, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban 158 ellátott van, a székelyudvarhelyi Szent Lukács Központban 33, a csíksomlyói Védett Otthonban pedig 14 szépkorúról gondoskodnak.
– Minden intézményünkben naponta többször fertőtlenítünk, tilos a bentlakók látogatása, a csomagküldés. A hozzátartozók telefonon vagy a közösségi médián keresztül kommunikálhatnak a szüleikkel, nagyszüleikkel. A gondozók gumikesztyűt és maszkot viselnek, abban az esteben pedig, ha valamelyik otthonunkban fertőzés történik, gondosodunk arról is, hogy az ápolóknak ideiglenesen szállást biztosítsunk, ne kelljen hazamenjenek, kockáztatva ezzel a családtagjaik egészségét – ismertette a koronavírus idejére érvényes intézkedéseket Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális igazgatója.

Nagyobb szükség lesz az otthoni beteggondozásra
A szociomedikális igazgató szerint az otthoni beteggondozás a korábbiakhoz hasonlóan működik tovább, sőt a következő időszakban – mivel a kórházak járványkészenlétben vannak, vagyis megszűnt a járóbeteg-rendelés, illetve a krónikus betegeket sem fogadják – a szervezet munkatársai újabb feladatok elvégzését veszik át.
– Nélkülözhetetlen munkát végeznek munkatársaink azzal, hogy ellátják a kórházból otthonukba kerülő személyeket, állandó megfigyelés alatt tartják a krónikus betegeket. Már most látszik, hogy a járvány idején megnő az igény az otthoni beteggondozásra, míg februárban 1809 személyt láttunk el a rendszerben, márciusban 170-nel nőtt a gondozottak száma, vagyis a megyében 1979 személyhez járnak ki ápolóink – ismertette az adatokat a szociomedikális igazgató.
Péter György szerint ahhoz, hogy az otthoni betegellátás gördülékenyen menjen és a szervezet által életben tartott szociális rendszer tovább működjön, tárgyalásokat kezdeményeztek az egészségügyi biztosítópénztár képviselőjével az ágazat újabb finanszírozására.
Közben a gyergyószentmikósi, otthoni beteggondozói szolgálat munkatársainak máris új feladatkörökkel bővült a tevékenysége, a napi munka mellett a szeretetkonyháról hordják a meleg ételt azoknak a 65 év felettieknek, akiknek nincs pénzük vagy lehetőségük főzni.
– Fontos megjegyezni, hogy amennyiben ápolóinknál meghűléses tünetek jelentkeznek, tevékenységüket azonnal beszüntetjük – tette hozzá Péter György.

Mentálhigiénés ellátás telefonon
A koronavírus-járvány idején nagyon fontos, hogy az emberek megőrizzék mentális egészségüket, a Caritas munkatársainak a beszámolói szerint nagyon gyakori, főként a magukra maradt, egyedül élő idősek körében, hogy szoronganak, félnek ebben az idő­szakban. Mivel a szervezet a kijárási tilalom idejére kénytelen volt felfüggeszteni az időseknek, fiataloknak, családoknak és fogyatékkal élőknek szóló foglalkozásokat, ezt telefonon vagy a közösségi médián keresztül, zárt Facebook-csoportokban folytatja.
– Nagyon fontos ebben az időszakban az állandó kapcsolattartás, a beszélgetés. Az idősekkel, akik nem használnak okos­telefont, számítógépet, ezt telefonon teszik meg a kollégák, naponta felhívják őket és beszélgetnek velük. Azokkal pedig, akik tagjai a közösségi médiának, akár csoportosan is szerveznek beszélgetéseket – mondta.

Felfüggesztett programok és munkaviszonyok
Természetesen, mint minden más szervezet és vállalkozás, a Gyulafehérvári Caritas is megérzi a járványügyi helyzet gazdasági nehézségeit, vannak olyan szolgáltatásaik, kereskedelmi tevékenységeik, amelyeket fel kellett függeszteni, így az ezekben a munkakörökben dolgozókat kényszerszabadságra vagy munkanélküli segélyre küldte a vezetőség.
Nem működik a Jakab Antal Ház vendéglátóegysége, a Caritas Iskola képzései elmaradnak, az After School tevékenységek sem működnek, a Caritas üzlethálózata bezárt, a csíkszeredai Szent Ágoston Fejlesztőközpont és a Szent Imre Ifjúsági Központ is bezárt.
– Hargita megyében a szociális tevékenységet végző munkatársak esetében eddig nagyjából 50 személynek a munkáját lehetetlenítette el a járvány, a logisztikai és kereskedelmi területünkön pedig további 30 alkalmazottunk érintett. Közben gondoltunk arra is, hogy a járvány idején szolgálatot teljesítő gondozóink is megbetegedhetnek, őket azonnal helyettesíteni tudjuk azokkal, akiknek most nincs munkájuk – tájékoztatott Péter György.

Pál Bíborka