Nincs sok változás

A hónap végén kezdődik az előkészítő osztályokba való iratkozás. Idén sem lehet tanítót választani, elmaradnak a nyílt napok, a kéréseket elektronikus formában is el lehet küldeni, nincs szükség iskolaérettségi vizsgálatra, a kisebb gyerekek esetében elegendő lesz a napközi ajánlása.

Bár a tanügyminisztérium korábban közvitára bocsátott tervezete még március 15-ét jelölte meg az előkészítő osztályokba való beiratkozás kezdetének, végül a Hivatalos Közlönyben péntek este megjelent miniszteri rendelet értelmében március 29-étől lehet beadni a kéréseket az iskolákba.

Elég az óvónéni szava

Megyénkben a beiskolázási tervezet alapján 178 előkészítő osztály indul szeptemberben, ebből 152 magyar és 26 román (eggyel kevesebb, mint az aktuális tanévben) – tájékoztatott Demeter Levente főtanfelügyelő, majd hozzátette, hogy valójában majd a beiskolázási folyamat lezárulta után alakul ki a végleges osztályszám.

Még ezen a héten, március 17-étől kezdődően az iskolák a saját honlapjukon vagy a tanfelügyelőség honlapján közzé kell tegyék a körzetüket, azaz a hozzájuk tartozó utcák listáját, és egyéb, az előkészítő osztályokkal kapcsolatos információkat.

A törvény értelmében minden olyan kisgyereket, akik augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, be kell iratni iskolába. Azok a gyerekek is elkezdhetik az előkészítő osztályt, akik a hat évet szeptember 1. és december 31. között töltik be, amennyiben fejlettségi szintjük megfelelő. Esetükben ebben az évben (akárcsak a tavaly), a beiratkozáshoz elegendő a szülő által kérvényezett, a napközi által kibocsátott ajánlás. Iskolaérettségi vizsgálatra csak abban az esetben van szükség, ha a gyermek nem járt óvodába vagy napközibe, vagy külföldről tér haza. Az ajánlások kiadása, illetve a felmérések elvégzése március 22-27. között történik. Az iskolaérettségi vizsgálatot a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ munkatársai végzik előzetes időpontegyeztetés alapján.

Első a körzet

A friss rendelet megtartja a Monica Anisie ex tanügyminiszter által bevezetett elosztási rendszert az iskolán belül, amennyiben egynél több előkészítő osztály indul. A szülőknek nincs joguk egy kiválasztott tanítóhoz kérni a gyereküket, a kicsiket sorshúzással vagy névsor szerint rendelik az osztályokba.

A beiratkozás első szakasza április 28-ig tart, a típuskéréseket online is el lehet küldeni, illetve személyesen is le lehet adni a körzeti- vagy a kiválasztott iskolánál. Május 10-11 között zajlik a számítógépes elosztás a körzeti iskolákba, 11-18. között pedig az üresen maradt helyek betölthetők a nem az adott körzethez tartozó, máshonnan érkező gyerekekkel is. A tanintézmények május 20-án függesztik ki a beírt gyermekek névsorát, és az esetlegesen üresen maradt helyek számát. Mint ismert, jövő tanévtől az elemi osztályok létszáma 22 fő lesz.

Azok a szülők, akiknek gyereke a beiratkozás első szakaszában nem került be előkészítőbe, vagy kimaradtak a folyamatból, május 24-étől kezdődően adhatják le a kérést az üres helyek valamelyikére.

Az érintetteknek érdemes követniük az iskolák honlapját, Facebook oldalát a következő napokban, várhatóan a szükséges űrlapok is letölthetők lesznek, és – információink szerint – a legtöbb helyen telefonos előjegyzés alapján fogadják a szülőket. Akiknek már erre a hétre volt programálásuk, új időpontot kell kérjenek.

Asztalos Ágnes