Nincs hiány tervekből Parajdon

Várják a turistákat. Fontos a rendezett környezet FOTÓ- HADNAGY ÉVA

Az elmúlt hónap közepén fogadták el Parajd község költségvetését. Számos nagyszabású tervvel és már korábban elkezdett beruházással folytatják a munkát. Legfontosabb megoldásra váró feladat az alsó- és felsősófalvi ivóvíz- és szennyvízhálózat építése. Mindezek mellett oktatási intézményeket és kultúrotthonokat modernizálnának az idén.

Idén 28 millió lejből gazdálkodhat Parajd község. Működési költségekre valamivel több mint 9 millió lejt fordíthat az önkormányzat, míg 19 millió lejt szánnak beruházásokra az idén – közölte Nyágrus László. Parajd község polgármestere elmondta, a működési költségek magukba foglalják a szociális intézmények, egyházak, kulturális és sporttevékenységek támogatását is.
– Reméljük, hogy idén lesznek enyhítések járványügyi szempontból, és tudunk sport-, illetve kulturális rendezvényeket tartani, ha csak szűkebb körben is, mint ahogyan megszokhattunk az elmúlt években. Nekünk fontos feladat volt, hogy előirányozzuk ezeket az összegeket, amelyekre pályázhatnak majd a különböző egyesületek, szervezetek – mondta a polgármester.

Folytatják az elkezdett beruházásokat
– Nagy pénzekről beszélünk, és nagy teher is hárul az önkormányzatra, hogy tudjuk megvalósítani ezeket a beruházásokat. Alsó- és Felsősófalván rég elkezdődött a víz- és szennyízhálózat építése, de a munka jó ideig stagnált. Az elmúlt időszakban azonban sikerült kimozdítanunk a holtpontról, jelenleg a kivitelezésre jelentkező cégek értékelése zajlik, és amennyiben nem lesznek fellebbezések, reméljük, már a nyár folyamán elkezdődhet Alsósófalván a munka – mondta a polgármester.
Az elöljáró hozzátette, Felsősófalván újratervezték a víz- és szennyvízhálózat építésének munkálatait, hamarosan erre is kiírják a közbeszerzési eljárást. A vezetékek építése elengedhetetlen a két település főbb útvonalainak modernizálása előtt, hiszen míg nem kerülnek a vezetékek a földbe, nem lehet aszfaltozni. Ez egyébként két külön projekt, az egyik uniós támogatásból, a másik pedig kormányprogramból valósulna meg.
– Előrelépés történt egy szintén régebb elkezdett projekt terén is, amely a kultúrotthonok modernizálását célozná – részletezte az elöljáró.
Mint fogalmazott, mindhárom település érintett a projektben. Parajdon csak kisebb korszerűsítési munkákat végeznének, a két Sófalva kultúrotthona azonban jelentős átalakuláson esik majd át.
– Egyeztettünk a tervezővel, mert a projektnek nem volt része a kultúrotthonok külső szigetelése, most árajánlat készül rá, s megvalósítását az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza majd, hiszen jó lenne, ha egy munkálattal ez is megvalósulna – tette hozzá a községvezető.
Az iskolák felszerelése is prioritást élvez. Az önkormányzat pályázott a község iskoláinak digitalizálására, s reményeik szerint pozitív elbírálásban részesül pályázatuk.
– A digitális oktatás miatt szükség van a korszerűsítésekre, mégpedig úgy, hogy azokat ne csak a járvány idején, hanem a jövőben bármikor használni lehessen – fűzte hozzá a polgármester. – Az önkormányzat ezután is igyekszik letenni olyan pályázatokat és lehívni pénzeket, amelyek a digitális oktatás kibővítését szolgálják.
Felsősófalván napközi otthon épül, amely remélhetőleg idén nyáron el is készül, és ősszel már fogadhatja a gyermekeket. Ugyanakkor számos pályázati anyag van előkészítve, és csak a megfelelő kiírásokat várja az önkormányzat, hogy pénzeket tudjon lehívni és fejlesztéseket eszközölni az oktatási intézményeken, ott és olyan téren, ahol éppen szükség van rá.

Korszerűsítik a wellnesst, reménykednek az újranyitásban
A parajdi wellnessközpont fenntartása az önkormányzatra hárul. Annak dacára, hogy jelenleg nem látogatható, működési költségei azért továbbra is vannak. Ugyanakkor fejlesztéseket is terveznek a jövőben, amelynek költségei szintén az önkormányzatot terhelik mint tulajdonost. Nyárgus László ezzel kapcsolatosan elmondta, egy gyorsétkezde kialakítását tervezik, ezzel is bővítve a központ szolgáltatásainak lajstromát.
– Reméljük, az év második felében újra megnyithatja kapuját és fogadhatja a kikapcsolódásra vágyó vendégeket a wellnessközpont. Az elmúlt egy év során is beruháztunk, elkészült például a termálvizes medence felosztása vagy a szellőztető berendezés korszerűsítése, de most szükséges a gyorsétkezdével való bővítés, hogy még jobb körülményeket biztosítsunk a vendégek kikapcsolódása érdekében – tette hozzá.
A strand esetében készülnek a nyitásra, mindezt azonban a járványügyi helyzet határozza meg. A polgármester azonban bizakodó, és reméli, ha nem is teljes kapacitással, de megnyílhat és működhet idén is a szabadtéri strand Parajdon, és a nyári szezon is jobb lesz, mint a tavalyi.
– A turisták száma még mindig jelentősen elmarad egy átlagévhez képest, voltak periódusok, például az ünnepek alatt vagy vakációban, amikor kicsit többen voltak, de ezt szinte nem is lehet összehasonlítani egy átlagos, korábbi évvel – tette hozzá az elöljáró.

Kisebb beruházások folyamatban
Alsósófalván játszóteret alakítanak ki a helyi óvoda mellett, de a polgármesteri hivatal háza táján is rendezkedtek, tároló- és parkolóhelyeket alakítottak ki. Mindezek mellett Parajd központi részén lévő parkolók vízelvezetését és újraaszfaltozását is tervezik a közeljövőben. Turisztikai településről lévén szó, elengedhetetlen, hogy rendezett környezet fogadja a látogatókat – nyomatékosított a polgármester, éppen ezért egy kisebb takarítógépet is vásárolt az önkormányzat, amellyel a járdákat tartják tisztán.
– Az idei átmeneti évnek számít, amikor fontos az, hogy tudjunk tervezni, legyenek elképzeléseink a jövőre, és ha vannak terveink, hiszem, hogy ezek nagy százalékban meg is tudnak valósulni az elkövetkezőkben – zárta gondolatait a polgármester.

Hadnagy Éva