Népviseleteket bemutató tárlat

Haáz Ferenc Rezső munkáiból nyílt tárlat a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár kertjében a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a városi könyvtár társszervezésében, valamint a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közreműködésével.  

Csak a sajtó jelenlétében nyitották meg és mutatták be a népviseleteket bemutató kiállítást. 

– Úgy gondoljuk, hogy időszerű és fontos, hogy a népviseletünkről beszéljünk, többet tudjanak meg róla az idősek és fiatalok, hiszen ez a viselet érték,  örökség számunkra. Azt láthatjuk hosszú évek távlatából is, hogy az elődeinknek volt szépérzékük, egy olyan szimbólumrendszerrel alkották meg ezeket a viseleteket, amelynek fontos jelentéstartalma van – mondta Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője. A könyvtár igazgatója, Vincze Csilla azt mondta a kiállításról, hogy számára is sok újdonságot tanított, itt tudta meg, hogy a 800-as évek végén még bokáig ért a női szoknya. 

– Azt gondolom, hogy a nemzetiségi tudat megőrzéséért nagyon sokat tevékenykedő Haáz Rezső munkái szembesíthetnek bennünket azzal, hogy mennyire gazdag ez a kultúra, és tudatosíthatják, hogy mit veszítettünk el – mondta a könyvtárigazgató. A tárlat kapcsán két online előadást is meghallgathatnak az érdeklődők, a forrásközpont részéről P. Buzogány Árpád és Kis Portik Irén néprajzkutató ismerteti a tárlatot és az ott látható viseleteket. 

A kiállítást három hétig lehet megtekinteni a könyvtár udvarán. A társszervezők egy szelfipályázatot is hirdettek, bárki készíthet magáról és a képekről fotót, amelyet elküldhetnek a kastelylazar@gmail.com e-mail-címre.