Népszerűek a szabadtéri jégpályák

Az elmúlt napok hideg időjárása kedvezett a szabadtéri jégpályák kialakításának, így a héten már több helyszínen is lehetőség adódik korcsolyázásra, jégkorongozásra. Körképünkben néhány olyan helyszínt mutatunk be, ahol hódolhatnak szenvedélyüknek a téli, jeges sportok szerelmesei. Úgy tűnik, korcsolyázni mindenki szeret Hargita megyében, töretlen népszerűségnek örvendenek a szabadtéri jégpályák. 

Hétfőn nyílt meg a Csík­szent­imrei Sasok Hoki­sport­klub természetes jégpályája. Jakab Károly tanácsos, a klub elnöke tartja rendben a pályát, mondta a Hargita Népe érdeklődésére Fülöp Kinga, a község alpolgármestere. 

– Jó hangulatban telt az első nap. A korcsolyázók mellett a hokisok is mindennap lehetőséget kapnak, délután 5-től 7-ig edzés van a pályán, de egy részen akkor is lehet korcsolyázni. Szeretnénk lehetőséget biztosítani minél több fiatalnak, hogy szabad téren mozoghassanak – mondta a községvezető. A természetes jégpálya alatt mélyebb vízréteg van, így fontos, hogy tartósan hideg maradjon az időjárás. A jelenlegi állapotban megmarad a jég, ha plusz 4-5 Celsius-fokig felmelegszik is az idő – mondta Fülöp Kinga. 

Újdonság, hogy a pálya a csíkszentimrei polgármesteri hivatal és a helyi közbirtokosság közbenjárásának köszönhetően ebben az évben világítást is kapott. Így késő estig fogadják a korcsolyázókat, az éjszakai kijárási tilalom miatt legfeljebb 22.30-ig használható a pálya. Mint Fülöp Kinga fogalmazott: délutánonként, az online oktatás befejezése után van több érdeklődő, és arra is számítanak, hogy hétvégén több környékbeli is Csíkszentimre felé veszi az irányt. A járványügyi előírásokat természetesen igyekeznek betartani és szeretnék elkerülni a zsúfoltság kialakulását – mondta az alpolgármester.

Csíkcsicsóban színes fényekkel teszik hangulatosabbá a korcsolyázást

Jó körülmények Csíkszentkirályon

Csíkszentkirályon is hétfőtől lehet korcsolyázni a helyi szabadtéri jégpályán. A Hargita Népe érdeklődésére Székely Ernő polgármester elmondta: a község futballpályájánál sikerült kialakítani a pályát. 

– Jó körülmények várják a korcsolyázókat, használhatják az öltözőket, mosdókat, tusolókat, működik a világítás is. Tavaly egyáltalán nem tudtuk használni a jégpályát, de reméljük, idén egy ideig sikerül működtetni. Használjuk ki, amíg az időjárás kedvező, és tartsuk be a járványügyi szabályokat – fogalmazott a községvezető. Hozzátette: a jégpálya kialakításában nagy segítséget nyújtott néhány lelkes helyi, korcsolyaszerető fiatalember. A program nem kötött, este 8 órakor készítik elő másnapra a jeget, addig folyamatosan használható a pálya, természetesen a járványügyi szabályok betartásával, fűzte hozzá Székely Ernő.

Népszerű a korondi korcsolyapálya. Ezer fölötti látogató egy hónap alatt

Fotó: Hadnagy Éva

Hangulatfények és zeneszó Csicsóban

Csíkcsicsóban a futballpálya és a sportterem közötti területen alakították ki a szabadtéri jégpályát, amely hétfő óta látogatható. Mint Péter Lukács polgármester elmondta: az időjárás nem volt kegyes a pálya kialakításához, többszöri próbálkozás után tudtak megfelelő minőségű jeget készíteni. A polgármester hozzátette: nagy igény van a jégpályára, a község vezetése ezen a módon is igyekszik lehetőséget biztosítani arra, hogy kimozdítsák a fiatalokat. A csíkcsicsói pálya délelőtt 10 órától látogatható, átöltözni a sportterem előterében lehet. Fél 7-ig szívesen fogadnak mindenkit, ezt követően a jégkorongozóké a pálya. A községvezető elmondta: mindennap zeneszóval várják a látogatókat, este pedig színes fényekkel teszik hangulatosabbá a korcsolyázást. A csíkcsicsói jégpálya mindennap fogadja a korcsolyázókat, amíg az időjárás engedi.

Majdnem egy hónapos munka gyümölcse a Gyimesfelsőlokon tegnap megnyitott szabadtéri jégpálya – tudtuk meg Pap Imrétől, a gyimesi község polgármesteréről. 

– A jég egyre jobb, még mindig nem tökéletes, de nem várunk tovább, nem várjuk meg, hogy újra beköszöntsön a meleg – fogalmazott az elöljáró. A jégpályára elsősorban a fiatalokat, gyerekeket várják, de kortól függetlenül mindenki használhatja este 10 óráig, tudtuk meg. A gyimesfelsőloki jégpálya Récepatakán, a tájház udvarán várja az érdeklődőket.

Csíkszentkirály

Fotó: László F. Csaba

Gyergyószék: széles a korcsolyapályák választéka

Gyergyószék majdnem minden települése rendelkezik szabadtéri korcsolyapályával: az elmúlt hétvégén beköszöntő hideg időjárást kihasználva mindenhol jeget öntöttek, lehetőséget adva idősnek, fiatalnak a szabadban való sportolásra. A pályák nagy részét felújították, palánkrendszert cseréltek, ám egybehangzó véleménye volt a megkérdezetteknek, hogy hosszú távon műjégpályák kialakítását és működtetését látják a legjobb megoldásnak, hiszen egyre szeszélyesebb az időjárás, egyre enyhébbek a telek.

Fontos, hogy a kisgyermekek megtanuljanak korcsolyázni, ezért vállaljuk minden évben a jégöntés feladatát, még akkor is, ha ez nem könnyű és többnapos munkát jelent – mondta Bíró Levente, a gyergyóditrói jégpálya „mindenese”, hozzátéve, hogy más településről érkezők is igénybe veszik a szabadkorcsolyázás lehetőségét, hiszen a gyergyószentmiklósi fedett műjégpályán a járványhelyzet miatt nem adódik erre lehetőség. A művelődési ház hátánál található, az önkormányzat által működtetett szabadtéri pályán ingyenesen lehet korcsolyázni; az órarendet rugalmasan alakítják, annak függvényében, mekkora igény van a szolgáltatásra. A járványügyi szabályok értelmében egy időben kilencven személy tartózkodhat a korcsolyapályán.

Csíkszentlélek

Fotó: László F. Csaba

Szorgoskodnak az önkormányzatok

Gyergyószárhegyen az önkormányzat megbízásából Gáspár Domokos családja segítségével végzi a pálya karbantartását és a jégkészítést már kilenc éve. Elmondása szerint az évek alatt sok tapasztalatra tett szert, amelyek birtokában most már könnyebben megy a jégöntés és a karbantartás.

Folyamatosan figyelem a hőmérsékletet, és azt, hogy mennyi vizet engedek rá a felületre, mert az, hogy hideg van, még nem garancia arra, hogy megfagy. Minden este, miután leszálltak a korcsolyázók a pályáról, „vastagítjuk” a jeget, így elmondhatom, hogy mindennap jó minőségű – mondta el sokéves, bevált módszereit Gáspár Domokos. 

A szárhegyi jégpálya felújítását néhány évvel ezelőtt valósította meg a helyi önkormányzat a Bástya Sport Klub közreműködésével: akár műjégpálya építésére is alkalmas betonalapot öntöttek, palánkot cseréltek, és az öltöző épületét is újrafödték, lefestették. Aki Szárhegyen szeretne korcsolyázni, jelképes összegű belépőért megteheti naponta 18 és 20 óra között; a program az időjárás függvényében változhat. 

Gyergyóalfaluban az önkormányzat csapata használhatóvá tette a jégpályát, annak ellenére, hogy a szomszédságában közelebbről elkezdődhet a sportcsarnok építése, ezért melegedőhelyiséget nem tudnak biztosítani. Tavaly egy palánkrendszert vásároltak, de csak az építkezés befejeztével fogják kicserélni a régit – mondta el érdeklődésünkre Bege László Balázs alpolgármester. 

Csomafalván kicserélték a régi, elavult palánkrendszert, valamint az öltözőket fűtő kazánt egy korszerűbbre; a jégkészítésben az önkéntes tűzoltók, valamint a hokiszerető falubeliek segítenek minden évben. Január 17-től lehet korcsolyázni, a szervezők igyekeznek betartani és betartatni a járványügyi előírásokat – tájékoztatott Király Szabolcs alpolgármester. 

Minden délután öt órától teával, zsíros kenyérrel várják a korcsolyázókat Gyergyóújfaluban a tavaly felújított pályán. Mérkőzést is terveznek a gyermekeknek, ameddig tart a télies időjárás és használható a jég.

Korondra járnak az udvarhelyiek

Megnyitása óta hatalmas népszerűségnek örvend a korondi szabadtéri korcsolyapálya. A létesítményt a községbeliek mellett Udvarhelyszékről és Sóvidékről is sokan felkeresik. Bár az elmúlt egy hónapban nem volt a legkedvezőbb az időjárás, a működtetők mindent megtettek annak érdekében, hogy minőségi jeget biztosítsanak a sportolni vágyóknak. 

Egy hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit a korondi szabadtéri korcsolyapálya, amelyet a helyi önkormányzat bérelt azzal a céllal, hogy kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a település, illetve a község lakósainak. A 600 négyzetméteres pálya Korond központjában, a sportbázis mellett kapott helyet. Amint azt Katona Mihály polgármestertől megtudtuk, megnyitása óta töretlen a korcsolyapálya népszerűsége, így minden szempontból jó döntésnek bizonyult a pályabérlés. 

– Nem is az anyagiak számítanak igazán, a korcsolyapálya bevételeinél nagyobb örömöt jelentett az, hogy láttuk a sok mosolygó gyermekarcot, a felhőtlen jó kedvet, ami a korcsolyapályára kilátogatókat jellemzi. És ez volt a fő cél, kimozdítani a lakosokat a bezártságból, a karantén miatti elszigetelődésből – adott hangot elégedettségének a polgármester. Katona Mihály ugyanakkor elmondta, a téli ünnepek alatt is nagy volt az érdeklődés, akkor nagyon sokan érkeztek más településekről is korcsolyázni. A helyszínen korcsolyabérlésre is van lehetőség, 130 pár sporteszköz áll az érdeklődők rendelkezésére, amelyet inkább a máshonnan érkezők vesznek igénybe, a korcsolyapálya megnyitását követően a helybéliek ugyanis inkább saját korcsolyát vásároltak – tette hozzá a polgármester. A bérlés ára megegyezik a belépők összegével, vagyis felnőtteknek 10, gyerekeknek 5 lejt kell fizetniük egy pár korcsolyáért. A működtetést tekintve voltak nehézségeik, hiszen decemberben egyáltalán nem kedvezett az idő, a pluszfokok miatt sokat kellett fagyasztani a jeget, de a tél megérkezésével már könnyebb a dolguk. A nyitvatartással kapcsolatosan az elöljáró elmondta: a vakáció lejártával változtattak a programon, így hétköznapokon fél 5-től este 9 óráig várják a látogatókat, hétvégén pedig délután 1 órától 5 óráig, majd egy óra szünetet követően 6 órától 9 óráig lehet korcsolyázni. A szabadtéri korcsolyapályát három hónapra bérelte az önkormányzat, a bérleti szerződés február 28-án jár le, így még másfél hónapig lehet élvezni a téli sport nyújtotta örömöket. A korcsolyapályán továbbra is érvényesek a közegészségügyi hatóság előírásai, a maszk viselete, illetve a távolságtartás.