Népszámlálás: pénzbüntetést is kaphat, aki visszautasítja

A két vezető együtt ismertette az új szabályokat | Fotó: Adorján Zsófia

A népszámlálás nem csak lehetőség, hanem kötelezettség is – hangzott el Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján. A város önkormányzata bevonja a népszámlálás utolsó szakaszába a helyi rendőrséget is. A polgármester úgy véli, a lakosság még mindig nem érzékeli a népszámlálás fontosságát.

A népszámlálás kedvezőtlenül alakul Csíkszeredában, nyolcezer személyt még mindig nem vettek nyilvántartásba. A helyi rendőrség jelenlétével csökkentené ezt a számot az önkormányzat – számolt be a részletekről Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, valamint Dombi Gyula, a csíkszeredai helyi rendőrség vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

A polgármester ugyancsak kiemelte, hogy a népszámláláson való részvétel a későbbiekben nagymértékben befolyásolja a város életét.

– A népszámlálás kapcsán szeretnénk néhány dolgot nagyon határozottan elmondani. Az utolsó szakaszhoz érve azt tapasztaljuk, hogy a még meg nem számolt személyek nem veszik komolyan a népszámlálás folyamatát és annak végeredményét – jelentette ki a városvezető.

Kiemelte: a népszámlálás nem csak lehetőség, hanem kötelezettség is. A helyi rendőrség bevonása más, jól teljesítő nagyobb városokban is bevált, így reménykednek annak hatékonyságában.

– Mától kezdve azokban a körzetekben, ahol komoly elakadások vannak a számlálóbiztosok fogadásában, a helyi rendőrség is jelen lesz. Az első két nap figyelmeztetésre számíthatnak, de ahol határozott visszautasításba ütköznek, büntetést is kiróhatnak – fogalmazott Korodi.

Dombi Gyula, a csíkszeredai helyi rendőrség vezetője kifejtette, nemcsak mint közbiztonsági, hanem mint magánszemély is fontosnak tartja a népszámláláson való részvételt.

– Figyelembe véve, hogy kötelezettségről van szó, szeretnénk segíteni a városháza munkáját. Tudnivaló, hogy a helyi rendőrségnek hatásköre van fellépni az ehhez hasonló esetekben. Elsősorban írásbeli, valamint szóbeli figyelmeztetésre számíthat az, aki többször megtagadja a kért információkat, végső soron pedig ezer lejtől háromezer lejig terjedő pénzbírság szabható ki – tájékoztatott a helyi rendőrség vezetője.

Korodi hozzátette: tudatában vannak, hogy sokak élethelyzete nem engedi meg, hogy otthon tartózkodjanak. Számukra új népszámlálási pontokat biztosítanak a már meglévők – a csíkszeredai városháza ügyfélközpontja (volt Posta Bank), valamint a csibai iskola – mellett még négy népszámláló pont alakul: Hargita Megye Tanácsa iktatójában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a Gál Sándor utcai Magyar Ügyek Házában, valamint a Piac utca melletti RMDSZ-székházban.

Adorján Zsófia

: an accessible web community