2022. október 4, kedd.
Hirdetés : an accessible web community

Nemzetközivé válik a THL

Harmadik idényére készül a Jégkorong Erdély Liga, az utánpótlás-csapatok számára kiírt pontvadászat ősztől nemzetközivé bővül. Az első kiírás még három megyére kiterjedő regionális bajnokság volt, tavaly országossá, idéntől nemzetközivé bővül a liga. Kisinyov két korosztályban jelentkezett.

Az elmúlt kiírásban U12-ben két felcsíki és egy gyergyói csapat volt az első négyben
Az elmúlt kiírásban U12-ben két felcsíki és egy gyergyói csapat volt az első négyben

[dropcap]H[/dropcap]armadik alkalommal rendezik meg a Jégkorong Erdély Ligát (THL), az U10-es, U12-es és U14-es korosztályok számára kiírt pontvadászatot. A Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) 2013 decemberében döntött úgy, hogy a fent említett korosztályos csapatok számára nem ír ki országos bajnokságot, ehelyett regionális pontvadászatok szervezésével bízta meg a megyei és a fővárosi jégkorong-egyesületet. Erdélyben a Hargita Megyei Jégkorong Egyesület (HMJE) karolta fel az ügyet és szervezett bajnokságot, amely idén immár harmadik alkalommal rajtol el.
A 2013/2014-es idényben Hargita, Kovászna és Brassó megyei csapatok alkották a Jégkorong Erdély Ligát, az U12-es korosztályban kilenc, az U14-ben négy csapat küzdött a regionális ligában. Az alapszakaszt mindkét korosztályban az ISK Csíkszereda nyerte, az U12-es korosztályban a déli csoportból két csapat – a CSM Suceava és a Steaua – csatlakozott a THL első négy helyezettjéhez a Szuperkupára, amelyet szintén az ISK Csíkszereda nyert meg az ISK Gyergyószentmiklós és a Steaua előtt.

Regionálisból országos
A 2014/2015-ös idényben országossá bővült a liga, mivel a fővárosi és galaci csapatok számára a kis létszám miatt nem lehetett külön bajnokságot szervezni. Tavaly csatlakozott a THL-hez a Bukaresti Steaua és a Galaci Dunărea Gladiators, előbbi mindkét, utóbbi csak a nagyobbik korosztály kiírásban vett részt. Az U12-es bajnokság kilenccsapatos volt, ám két értékcsoportra osztva szerepeltek a csapatok, a csíki és gyergyói ISK, valamint a Felcsík SK két-két csapattal szerepelt. Az alapszakaszt az A csoportban a Felcsík SK I nyerte, a B csoportban a Steaua diadalmaskodott. A rájátszásban mindkét csoportból a legjobb kettő lépett jégre – az ISK Csíkszereda visszalépett, helyét az ISK Gyergyószentmiklós vette át –, az elődöntőket a helyosztók követték. A pontvadászatot némi meglepetésre a Felcsík SK I nyerte az ISK Gyergyószentmiklós előtt, a Steaua a harmadik, a Felcsík SK II a negyedik helyen zárt. Az U14-es korosztályban a hat csapat két oda-vissza kört játszott, az alapszakaszt az ISK Csíkszereda pontveszteség nélkül nyerte az ISK Gyergyószentmiklós és a Felcsík SK előtt. A rájátszás során az első két gárda egyből az elődöntőbe jutott, míg a további csapatok a negyeddöntőben léptek pályára. A papírformának megfelelően a Felcsík SK továbblépett – a Steaua meg sem jelent a meccsen –, ám az alapszakaszt ötödikként záró Gladiators Galac szétlövéseket követően ütötte el a továbbjutástól a Brassói Coronát. Az elődöntőt is könnyedén vette az ISK Csíkszereda a Gladiators elleni meccsen, ám a Felcsík SK meglepetést okozva legyőzte az ISK Gyergyószentmiklóst. A kisdöntőben a gyergyóiak legyőzték a Duna-partiakat, míg az első helyért vívott csatát a csíkszeredai csapat nyerte.

Nemzetközivé válás
Már az elmúlt idény előtt megkeresték a HMJE képviselőit a Platina Kisinyovtól, ám már teljes volt a pontvadászat kiírása, amikorra kiderült, hogy beszállnának a moldovaiak is a bajnokságba. A Platina ezt követően feladta a kísérletezést és Ukrajnában keresett bajnokságot, idén tavasszal viszont egy másik kisinyovi csapat, a Gloria vette fel a kapcsolatot a THL szervezőivel. Tavasszal egy ukrán csapat is érdeklődött, ám az ott kialakult háborús helyzet, illetve a nehezen beszerezhető vízumok miatt végül nem neveztek a THL-be. Ám a Gloria már több hónapja elküldte előzetes nevezését, az U12-es kiírásban teljes csapattal vesznek részt, az U14-es korosztályban pedig a Gladiators Galaccal alkotnak gárdát és a Duna-partiak színei alatt versenyeznek. Új csapat a ligában az Olimpia Ploiești, a gárda az U12-es pontvadászatban próbál szerencsét.
Az U12-es korosztályban a THL kilenccsapatos lesz, a gárdák egy oda-vissza kört játszanak, ezt követően az utolsó helyezett befejezi a bajnokságot, a többiek a negyed- és elődöntővel, majd a helyosztókkal folytatják a küzdelmeket. A sorozatban a Felcsík SK, a HC Bikák Kézdivásárhely, az ISK Csíkszereda, az Olimpia Ploiești, az ISK Gyergyószentmiklós I. és II., a Steaua, a KirályPingvinek Sepsiszentgyörgy és Gloria Kisinyov vesz részt.
Az U14-es korosztályban hét csapat szerepel: ISK Csíkszereda I. és II., ISK Gyergyószentmiklós, Felcsík SK, Corona Brassó, Steaua, Gladiators Galac. Az alapszakaszban két oda-vissza kört játszanak a csapatok, az 5–7. helyezett a helyosztók során lép jégre, míg az első négy az elődöntők és a döntőkben lesz érdekelt .
A tervek szerint a 2015/2016-os THL szeptember végén kezdődik és április közepén ér véget.

Kopacz Gyula

TOVÁBBI CIKKEK:

Frunzea Dávid – Népies dalban a kortárs erdélyi fiatalokról

Izgalmas zenei elemek, alternatív szövegvilág, páratlan ritmusszekció – így jellemezte Bagossy Norbert énekes, az Erdély dala verseny zsűritagja a székelyudvarhelyi Frunzea Dávid szerzeményét. Az...

Gyümölcsöt is kapnak a diákok

Aláírták az újratárgyalt szerződéseket a beszállítókkal Hargita megyében az iskolai tej-kifli programban, így ettől a héttől minden Hargita megyei tanintézetben elkezdődik a tejtermékek, péktermékek...

Okuk van a névtelenségre Bögöz községben

A község teljes iskolahálózatát összefogja a Bögözi Általános Iskola. Bár sokáig három külön jogi személyiségű oktatási intézmény volt a nyolc településből álló községben, mára...

Legfrissebb