2021. június 19, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

Nemzetközi jégkorongtorna

Nemzetközi tornát szervez a Sapientia U23-as jégkorongcsapata, amely az idei esztendőben is megszervezi az EUHL Sekler Cupot. A Karcfalván sorra kerülő tornára felvidéki és csehországi alakulatok érkeznek.

A Sapientia U23 jégkorongcsapata a 2019–2020-as szezonban csatlakozott az Európai Egyetemi Hoki Ligához (EUHL). Az első idény kimondottan sikeres volt, mert a játékosok rengeteg értékes nemzetközi tapasztalattal gazdagodtak, emellett pedig egy tornát is rendezhettünk Karcfalván az EUHL égisze alatt. Idén a liga nem tudott elrajtolni, de a Sekler Cupra így is sor fog kerülni a hétvégén.
A Székelyföldi Jégkorong Akadémia akárcsak tavaly, idén is arra törekedett, hogy az egyetemista csapat a hazai felnőttbajnokság mellett olyan nemzetközi mezőnyben is versenyezhessen, amely fizikálisan, technikailag közelebb áll a játékosainkhoz.
Ezt a tervet a járványhelyzet némiképp áthúzta, módosította. A román bajnokságot töredezett program mellett, de jó játékkal és figyelemre méltó eredményekkel sikerült teljesíteni. Az Európai Egyetemi Hoki Liga azonban nem tudott elstartolni. Mivel nemzetközi versenysorozatról van szó, ahol egy csoportban 3-4 különböző ország csapata szerepel, az utazási korlátozások, és az eltérő szabályozások lehetetlenné tették a lebonyolítást.
„Az előző idényben hatalmas elismerésként és sportdiplomáciai sikerként éltük meg, hogy rögtön a csatlakozásunk után hazai pályán szervezhettünk tornát az EUHL keretén belül. A 2020. februári EUHL Sekler Cup a játékosok számára egyedi tapasztalatot jelentett mind szakmailag, mind érzelmileg. Ismerve a tavalyi torna pozitív hozadékait, idén is igyekeztünk tető alá hozni az eseményt, annak tudatában is, hogy az Európai Egyetemi Hoki Ligában idén még nem játszottak mérkőzést. A törekvésünk eredményesnek bizonyult, ugyanis április 30. és május 2. között a Felcsíki Műjégpályán sor kerül a II. EUHL Sekler Cupra.” – olvasható a szja.ro közleményében.
Ezúttal is színes lesz a Karcfalvára érkező mezőny, ugyanis szlovák és cseh jégkorongozók egyaránt jégre lépnek. A tornán a Sapientia U23 mellett jelen lesz a HC Uniza Zilina, a tavalyról már ismert UK Praha és egy EUHL-es válogatott, az EUHL Select. Utóbbi gárda a csehországi UTB Zlín és a Gladiators Trencin együtteseire épül, de a másik résztvevők is adnak néhány játékost a keretbe.
A torna péntek délután rajtol, de a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozat korábban elkezdődik, ugyanis csütörtökön 11 órai kezdettel online sajtótájékoztatóra kerül sor, amelyet a Sapientia U23 Facebook-oldalán lehet élőben követni. Az eseményen részt vesz Jaroslav Straka, az EUHL-t működtető Európai Egyetemi Hoki Szövetség elnöke, Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója, és Horvát Tamás, a Sapientia U23 elnöke.
A II. EUHL Sekler Cup mérkőzései ugyan üres lelátok előtt zajlanak majd, de a Székelyföldi Jégkorong Akadémia YouTube-csatornáján élőben közvetítünk minden összecsapást.

Jégen voltak a gyerekek
Gyerekzsivajtól volt hangos egész hétvégén a Felcsíki Műjégpálya, ugyanis péntek délutántól egészen vasárnap estig a Tavasz Kupa mezőnye vette birtokába a létesítményt. A nagyobb korosztályok egy héttel ezelőtt mérték össze az erejüket, most az U6-os, U8-as és U10-es csapatok gyűltek össze Székelyföld minden pontjáról.
Kivételesen sok kishokist sikerült megmozgatni az elmúlt hétvégén, ugyanis a Székelyföldi Jégkorong Akadémia mind a nyolc központjából érkeztek csapatok Felcsíkra.
Első napon az U6-osok mezőnyében 14 csapat jelentkezett. Szombaton az U8-asoknál 20 együttes állt jégre, vasárnap pedig 21 csapatnyi U10-es jégkorongozó ragadott botot. A korosztályokat több csoportra osztották, a beosztást pedig úgy készítették el, hogy egy időben csak egy csoport legyen a jégpályán.
A játék három keresztpályán zajlott eredményszámolás nélkül. Minden csapatot az edzőkön kívül egyetlen szülő kísérhetett. A járványhelyzet miatt az öltözőkbe, illetve az épületbe nézők, hozzátartozók nem léphettek be, ők a Székelyföldi Jégkorong Akadémia YouTube-csatornáján követhették az eseményeket.
Nagyon fontos, hogy az idény végéhez közeledve sikerült megrendezni a Tavasz Kupát. Ezáltal a legkisebb korosztályok számára is úgy zárult ez a korlátozások miatt megcsonkított szezon, hogy találkoztak egymással, belekóstoltak a meccsek hangulatába, és érezték az elmúlt időszakban elvégzett munka eredményét.
Ugyanakkor a hétvégi torna azt is megmutatta, hogy milyen sok tehetséges, lelkes kishokis edződik Székelyföldön. Csak a legkisebb korosztályokban sikerült közel 700 gyereket elcsábítani Felcsíkra.

A II. EUHL Sekler Cup programja
Péntek, április 30.
15.00 HC Uniza Zilina – UK Praha
18.20 Nyitóünnepség
18.30 Sapientia U23 – EUHL Select
Szombat, május 1.
15.00 UK Praha – EUHL Select
18.30 Sapientia U23 – HC Uniza Zilina
Vasárnap, május 2.
13.00 HC Uniza Zilina – EUHL Select
16.00 Sapientia U23 – UK Praha
18.00 Záróünnepség

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

Megnyitották a Csíki Székely Múzeum legújabb kiállítását

Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében – ezzel a címmel nyílt meg péntek este a Csíki Székely Múzeum legújabb időszakos tárlata. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató köszöntőjében...

Áramkiesés több településen

Villanyáram nélkül maradt 45 fogyasztó a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Egerszéken. Az áramkiesést egy fa okozta, amely az erős szél és esőzés következtében rádőlt a...

Csökkent a foglalkoztatottak aránya az első negyedévben

Az idei első negyedévben 60,8 százalékra csökkent a munkaképes korú, azaz a 15 és 64 év közötti lakosság foglalkoztatási aránya az előző negyedévben jegyzett...

Legfrissebb