Nemcsak fenntartható, de hatékony is

Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A szappannal sokan csak kezet mosnak, pedig számtalan felhasználási módja van. Fejér Anna, aki egy Gyergyószentmiklóshoz közeli faluban él, egy nap úgy döntött, eldobja a környezetre is káros folyékony szappant, sampont és tusfürdőt, és hozzáfogott háziszappant főzni.

A háziszappan univerzális tisztítószer. Használhatjuk mosáshoz, és szakértők szerint enyhíti a bőrgyulladás okozta panaszokat, a bőrgomba tüneteit és még takarításhoz is használhatjuk. A boltok polcain számos kémiai anyaggal dúsított szappant találhatunk, de egyes helyeken a háziszappan is megtalálható.
– Nagymamáink idejében a háziszappan sok más terméket helyettesített. Rengeteg jó tulajdonsága van, ezért érdemes ezt használni a kémiai alapanyagokkal dúsított szappanok helyett. Az egyik nagy előnye, hogy természetes alapanyagokból készül, növényi olajokból és állati zsírokból, amelyek nem károsak az emberi szervezetre – fogalmazott Anna.

Bőrápolás fillérekből

A bőr a test legnagyobb érzékszerve, így érdemes különös odafigyeléssel és törődéssel kezelni. A bőrünk találkozik először a kereskedelmi termékekben található toxikus kemikáliákkal, és szívja fel azokat. Az ilyen termékek összetevőinek neve gyakran ismeretlen, és olvashatatlan apró betűkkel vannak elrejtve egy kis címkén. Továbbá nemcsak a bőrünket állítják kihívás elé, környezetünkre is roppant károsak ezek az anyagok, miután a csatornákból a földbe, folyókba, tengerekbe jutnak.
– Az igazi szappant nagyon egyszerű elkészíteni, és egyszerűek az összetevői is. Olajokból, lúgból és vízből áll. A glicerin a kézzel készített szappankészítés folyamata során keletkezik, amelyet elszappanosításnak is neveznek. Ennyire van szükség a test megfelelő tisztításához anélkül, hogy a bőr pH-értékét megzavarnánk – magyarázza Anna, aki már több mint öt éve foglalkozik szappanfőzéssel.
Hozzátette, hogy családja, ismerősei köreiben már egyre népszerűbb a háziszappan: egyre többen választják a tisztább, környezetbarát bőrápolási lehetőségeket. Szinte az összes vagy a legtöbb házi készítésű szappan összetevői egy lélegzetvétellel kiolvashatók, és pontosan tudjuk, honnan származik a termék, hogyan készül, és mit szív fel bőrünk.
– Gondoljunk csak bele, mi válogatjuk össze az alapanyagokat, dönthetünk arról, hogy illatos legyen vagy színes, esetleg natúr. Egy szó mint száz, egy kis odafigyeléssel könnyen készíthetünk bőrbarát termékeket a saját otthonunkban, fillérekből – lelkendezett.

Hogyan készül?

Anna szerint alapjait tekintve minden szappan ugyanúgy készül, és mivel egyre elterjedtebb, már rengeteg verziója létezik a szappangyártásnak, de az alapvető recept ugyanaz.
– Ha problémás a bőrünk, ha érzékeny vagy esetleg nincs semmi ajándékötletünk, akkor érdemes megpróbálkozni a szappankészítéssel. A házi készítésű szappanok egyik jellegzetessége, hogy parfüm nélkül készülnek. Fontosak a természetes alapanyagok, ezért az illatát különböző gyógynövényekből készült illóolajok adják. Illatmentes szappant a kisgyerekeimnek szoktam készíteni. Érdemes narancsvirág-, levendula-, eper-, citromfű-, jázmin-, rózsa-, zsálya-, körömvirágdarabokat szórni a szappanunk tetejére. Az aromaterápia segít ellazulni, hat az érzelmekre, hangulatra – részletezte a tudnivalókat.
Az elkészítést illetően Anna felhívta a figyelmet arra, hogy a lúg veszélyes anyag, ezért fontos, hogy a kiválasztott eszközöket – a nagy edényt, közepes lábost, hőmérőt, (bot)mixert, mérleget, kanalat, fakanalat, szilikonformákat – csak szappankészítéshez használjuk.
– Először kimérjük a vajakat, zsírokat, olajokat a recept szerint. Lábosba tesszük ezeket, és 40 Celsius-fokra hevítjük. Vigyázzunk arra, hogy ne hevüljön túl, mert akkor sokat kell várni, mire kihűl. Ezután felvágjuk a fagyasztott tejet és edénybe tesszük. Kimérjük a lúgot, vigyázva, hogy ne fröccsenjen ki, mert égési sérülést okozhat. Összekeverjük a tejjel, míg az teljesen felolvad. Óvatosan beleöntjük a tejes-lúgos folyadékot a 40 Celsius-fokos zsírral, olajjal teli lábosba, szűrők segítségével. Ezután egy mixerrel addig kevergetjük, amíg elkezd szappanosodni, majd formába öntjük – magyarázta lépésről lépésre a folyamatot.
Azt tanácsolta, hogy ha kész van, akkor takarjuk be, és 24 órán keresztül hagyjuk, amíg a szappan megkeményedik. Azért kell ennyi időt hagyni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan „megfázik”, és törékeny lesz. 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül.

Mutatósak

A legtöbb vásáron és kézműves fesztiválon láthatunk színes szappanokat. Érdemes tudni, hogy ezeket a színeket azonban csak mesterségesen lehet előállítani, ezzel csupán a szappan eladhatóságát növelik. Anna elmondása szerint, ha színezni szeretnénk a szappant, akkor a következők közül válasszunk: kurkuma fűszer, kakaó, fahéj, céklapor, csalánpor, alga, rózsaszín vagy zöld agyag. Valamint az illóolajok is enyhén színezik a szappant.
– A legtöbb virággal, mint a rózsa, levendula, búzavirág, hibiszkuszvirág, nem lehet háziszappant színezni, mert megbarnulnak, de a kész szappan tetejét gyakran díszítjük velük. Nem lehet színezni hagymahéjjal, céklával, piros káposztával, kék és piros gyümölcsökkel, mint a szilva, szőlő, kökény, bodza, málna, eper, és vörösborral sem, mert megbarnulnak a szappanban. Mivel sok szappant készítünk, gyakran szerzek be szappanszínezéket, azt is általában natúr pigment vagy agyag formájában – hívja fel a figyelmet.
Hozzátette, hogy a jó minőségű agyag nagyon drága, de a minőséget mindenhol meg kell fizetni. A legjobb, ha kozmetikai pigmentet kevés glicerinben vagy külön felolvasztott kis darab szappanban elkeverjük, és azt keverjük össze a masszával, de használhatunk természetes agyagot és szappanfestéket is. Anna szerint nagyon széles a választék a piacon, és érdemes alapszíneket – piros, sárga, kék – beszerezni, mert azokból bármilyen árnyalatot ki lehet keverni.

Adorján Zsófia

: an accessible web community