Hirdetés

Nem tudtak megegyezni a kormánypártok, hétfőn folytatják a tárgyalásokat

Egyelőre félbeszakadtak a koalíciós tárgyalások, a PSD, a PNL és az RMDSZ hétfőn ül le ismét tárgyalni a Marcel Ciolacu-kormány összetételéről – írja a Maszol.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 5 perc
Nem tudtak megegyezni a kormánypártok, hétfőn folytatják a tárgyalásokat
Antal Árpád is részt vett a koalíciós tárgyalásokon Fotó: Hargita Népe Archív

A hírportál emlékeztet: a PNL és a PSD közötti protokollum jegyében május végén a liberálisoknak át kell adniuk a miniszterelnöki tisztséget a szociáldemokratáknak, és néhány minisztérium élén is váltás várható, sőt mi több, az körvonalazódik, hogy csökkentik a szaktárcák számát. Csütörtök délután az RMDSZ kivonult a tárgyalásról, miután

a liberálisok azt kérték, a szövetség adja át a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériumot.

A Maszol megkeresésére Antal Árpád, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke még csütörtökön elmondta, meglepte az RMDSZ-t, amikor a legutóbbi koalíciós tárgyaláson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt kérte a szövetségtől, hogy adja át a Fejlesztési, Közigazgatási és Közberuházásokért Felelős Minisztérium vezetői tisztségét. A politikus hangsúlyozta, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter munkáját senki sem kifogásolta, sőt

egyik RMDSZ-es miniszter munkáját sem érte kritika a két nagy román párt részéről.

Antal Árpád ugyanakkor megerősítette,

az RMDSZ nem szándékozik kilépni a kormányból, de nem fogadja el a fejlesztési minisztérium átadását.

A szövetség egyébként egyetértett a minisztériumok számának csökkentésével, és még azt is elfogadja, hogy a Novák Károly Eduárd vezette sportminisztériumot beolvasszák a családügyi tárcába.

Lucian Bode belügyminiszter, a PNL főtitkára pénteken azt mondta,

a koalíciós tárgyalások hétfőn folytatódnak, mivel Nicolae Ciucă miniszterelnök családjában haláleset történt.

A liberális politikus megismételte: „A PNL csütörtöki álláspontja szerint tiszteletben kell tartani a négy kormányzó partner – a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek – által 2021-ben aláírt megállapodást. Világosan kimondtuk: ha az egyik partner, jelen esetben a PSD részéről felmerül a szándék, hogy megváltoztassa ezt a megállapodást, akkor követeljük, hogy tárgyaljuk újra a minisztériumok számának csökkentését és az összes tárca vezetésének elosztását.”

Bode tudatta, abban a változatban, amelyben a PSD csütörtökön a megállapodás módosítását javasolta a Közlekedési Minisztérium megtartásával, a liberálisok javaslata az volt, hogy a minisztériumok számát legfeljebb 18-ra csökkentsék, és az összes miniszteri tisztséget tárgyalják újra. „Tegnap nem sikerült megegyeznünk a kormány szerkezetéről, de reméljük, hogy a jövő hét elején ezeket a dolgokat véglegesítjük” – mondta a PNL főtitkára.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a liberálisok átvehetik-e a környezetvédelmi minisztériumot az RMDSZ-től, Bode azt válaszolta, hogy „bármi lehetséges”, mondván, hogy „a PNL-nek megvannak az erőforrásai ahhoz, hogy ezt a minisztériumot vezesse”. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ esetleg kilép-e a kormányból, Bode azt mondta: „ez az ő döntésük”. „Ha maradunk a 18 minisztériumnál, akkor az RMDSZ-nek két minisztériuma és egy miniszterelnök-helyettese lesz, a PNL-nek nyolc minisztériuma, miniszterelnök-helyettese és kormányfőtitkára, a PSD-nek pedig nyolc minisztériuma, miniszterelnöke és miniszterelnök-helyettese. Ha az RMDSZ-nek jutó két minisztériumról egyhangú döntés születik, akkor asztalhoz ülnek, ha nem, akkor ez az ő döntésük” – mondta Boda a HotNews.ro beszámolója szerint. 

A Digi24 eközben arról ír, hogy Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu az RMDSZ-nek miniszterelnök-helyettesi tisztséget és két minisztériumot javasolt: az európai alapok és a környezetvédelem tárcáját.

Hétfőig várhatóan összeül az RMDSZ vezetősége, és dönt a további teendőkről. A kormányból való kilépés akkor lehet opció, ha a PNL nem mond le arról, hogy átvegye a fejlesztési minisztériumot, amelyet most Cseke Attila vezet – mondták politikai források a HotNews.ro-nak.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!