Nem tudni, elkészül-e a csíkszenttamási öregotthon

Évek óta befejezetlenül áll a tervezett öregotthon Csíkszenttamáson. Korosodó terv | Fotó: HN-Archívum

Tizenöt éve nincs előrelépés a korábban elkezdett csíkszenttamási öregotthon építkezési munkálatainál. Az építtető Szent Anna Nőegylet vezetője korábban azt nyilatkozta lapunknak, nem tettek le az öregotthon-alapítási tervükről. Jelenleg nem tudni, mi lesz az épületkezdemény sorsa. Elfektetett alapkövek sorozatunk újabb részében a beruházás sorsát tekintjük át.

Kétezer-négyben tették le Csík­szent­tamáson a Szent Anna Nőegylet beruházásának alapkövét. A 30 fő befogadására alkalmas öregotthon építkezési munkálatait a holland Stifting Rozalia Alapítvány, az osztrák Bischöfliches Ordinariat katolikus püspöki hivatal, illetve magánszemélyek is támogatták. Az akkori tervek szerint az épületet 2006-ra kellett volna elkészíteni, de nem sikerült, végül 2007-ig dolgozott a kivitelező. 2015. január 8-i lapszámunkba készült tudósításban azt nyilatkozta Dobos Rozália, a Szent Anna Nőegylet vezetője: „Románia uniós csatlakozása után a hollandok már nem tudtak pénzt gyűjteni. Aztán beütött a válság, kivitelezési problémák is adódtak, amelyeket az építéssel megbízott Tectum Kft.-nek ki kellene javítania.” Hét évvel ezelőtt az öregotthon megálmodója azt is hangsúlyozta, hogy nem mondtak le a megkezdett munkálatok befejezéséről, illetve továbbra is kapcsolatban állnak több holland alapítvánnyal és bíznak a sikerben.
„Több pályázatot is benyújtottunk, köztük olyan, 77 ezer euróra szóló sikeresnek nyilvánított pályázatot is, amelyet egy lej és néhány bani eltérés miatt kellett kiigazítani, de amire a kiigazított pályázatot bevittük, azt mondták, elkéstünk. Én azt hiszem, másnak kellett a pénz. Sajnos a legtöbb helyen építkezésre nem lehet pályázni, csupán feljavításokra van kiírás” – idézet a 2015-ös nyilatkozatból.

Fotó: HN-Archívum

Dobos Rozália akkori elmondása szerint a helyzetet nehezíti, hogy a nőegylet alapszabályzata nem teszi lehetővé az ingatlan átadását, csakis egyháznak vagy iskolának, és a holland partner, amely a kezdeti 20 ezer eurót biztosította, nem is egyezik bele módosításba, illetve az egylet tagsága sem tartaná jó megoldásnak. Ugyancsak a hét évvel ezelőtti nyilatkozat szerint, akkor legalább 500 ezer euró kellett volna ahhoz, hogy az elkezdett épület elkészülhessen. Szintén 2015-ben írtuk, hogy a csíkszenttamási öregotthon kérdése többször téma volt a Felcsíki Kistérségi Társulás találkozóin. Az érintett polgármesterek számba vették az épületkezdeményt, de előrelépés nem történt. Az akkori kistérségi stratégiában szociális lakások kialakítása prioritásként szerepelt. Az elkészült öregotthont az elképzelések szerint a régió önkormányzatai a nőegylettel közösen működtették volna.
– Az elmúlt években szintén téma volt a kistérségi társulás megbeszélésein az épületkezdemény, de ugyancsak nem történt előrelépés – közölte lapunk megkeresésére Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere. – Mi, kistérségi szinten továbbra is hajlandók vagyunk, volnánk együttműködni a nőegylettel. A Felcsíki Kistérségi Társulás ezelőtt néhány évvel át is akarta venni a beruházást, de a nőegylet nem adta át – részletezte a polgármester.
Dobos Rozáliát, a Szent Anna Nőegylet vezetőjét ezúttal is arról kérdeztük, hogy tervezik-e az épület befejezését. Azt mondta, a legutóbbi munkálatok végzésekor terület-tulajdonjogi problémáik adódtak, amelyek intézése azóta is folyamatban van.
– 2015-ben a pályázat sikeres elbírálása nagyon kevésen múlott. Az Európai Unióshoz benyújtott pályázathoz a megyei hivatal önrésze hiányzott, ezért bukott meg a pályázat – mondta Dobos Rozália.
Arra vonatkozóan, hogy kinél akadt el jelenleg az öregotthon építésének folytatása és egyáltalán mikor fejezik be, nem tudott pontos választ adni. Hozzátette: tudomása szerint nemrégiben elkészült a terület telekkönyvezése.

HN-összefoglaló

: an accessible web community