Nem tudják elkölteni a pénzt?

Kevesen szavaztak, de a lakásokat legalább eladták. Munkában a testület Fotó: Asztalos Ágnes

Bár a polgármester derűlátóan eredményeket sorolt fel, a képviselők konkrét számokkal bizonyították, hogy a második negyedévben sem sikerült elkölteni a fejlesztésekre, beruházásokra előirányzott összeget. Gálfi Árpád szerint nincs válság a hivatalban, ám Péter Balázs önkormányzati képviselő szerint hősökre van szükség ahhoz, hogy kimozduljon a város a jelenlegi stagnálásból.

Épphogy megvolt a döntéshozatalhoz szükséges létszám a tegnapi székelyudvarhelyi önkormányzati ülésen, amelyen mindössze 12 képviselő volt jelen. Elöljáróban Gálfi Árpád polgármester elégedettségének adott hangot, hogy elindult a Bányai János Műszaki Szakközépiskola európai uniós pályázatból történő felújítása, ugyancsak pályázati pénzből ásatások zajlanak a Székelytámadt-várnál, illetve hogy az ötödik kiírásra, de végre került kivitelező az egykori csillagvizsgáló épületének és környezetének átalakítására, amelyre ugyancsak uniós pályázatot nyert a város.
Berde Zoltán RMDSZ-es képviselő április óta már sokadik alkalommal ismét hangsúlyosan kérte a beszámolót, amely felsorolja a külső forrásokból és saját költségvetésből zajló beruházások listáját, azt, hogy hol tartanak az európai uniós projektekkel, valamint a válságtervet arra az esetre, ha nem sikerül a határidőket tartani. Gálfi szerint nincs válság, és megígérte, hogy hétfőre végre elküldik a kimutatást.
A második negyedéves költségvetés zárszámadását kellett volna mindjárt az ülés elején megszavaznia a testületnek, ám itt Péter Balázs, a Székelyudvarhelyi Szabad Emberek (POL) frakcióvezető-helyettese felvázolta, hogy az uniós pályázatokból ebben az időszakban előirányzott összegnek mindössze 8,64 százalékát, míg a saját beruházásokra szánt összeg 10,5 százalékát tudta elkölteni a hivatal.
– Nem működik a hivatal, nem tudják elkölteni a pénzt – jelentette ki Péter Balázs, a határozattervezetet sem a POL, sem az RMDSZ nem támogatta.
Gálfi a felelősséget úgymond áttolta a tavasszal lemondott városmenedzserre és alpolgármesterre, mondván, a feladatokat nekik osztotta le, és ők nem végezték el megfelelően a rájuk bízott munkát. Itt jegyezte meg Péter, hogy a városnak nem áldozatokra, hanem már hősökre lenne szüksége a jó működéshez.
A továbbiakban döntöttek többek között 50 százalékos adókedvezmény megadásáról, amely olyan személyeknek jár, akik jövedelme a bruttó átlagbér alatt marad. Tíz kérés érkezett be a hivatalhoz, a kedvezmény biztosítása 1286 lejébe kerül a városnak. Megszavazták, hogy a városi bölcsőde a 2022–2023-as tanévtől az önkormányzat fennhatósága alól a tanügyi rendszerbe kerül át, a Csillagvár napközi részeként.
Rábólintottak a képviselők közel 16 kilométernyi mezei út javítását lehetővé tevő projektre, megszavazták az Erdélyi Református Egyházmegyének fizetendő éves bérleti díjat azon épületekre, amelyekben a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium működik, az összeg erre az évre 330 000 lej.
Újra kellett tárgyalni a taxisok által kért fuvardíjemelést is, ugyanis a legutóbbi tanácsülésen hibás számítások alapján döntöttek ebben a kérdésben. Jelentősen drágul ez a szolgáltatás Székelyudvarhelyen, hiszen a korábbi kilométerenkénti 3,48 lejről 4,54 lejre nő a nappali viteldíj, ez áfával együtt 5 lejnél is több lesz. Az éjszakai díjat 6,81 lejben állapították meg. Péter Balázs nyomatékosan felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne legyenek elnézők, és ha a taxisofőr nem ad pénztárszalagot, akkor ne fizessék ki a viteldíjat.
– Biztos vagyok benne, hogy a maximális értékben megemelik az árat, de adjanak számlát. Ki lehet szállni fizetés nélkül, és ha a sofőr nem érti a helyzetet, rendőrt kell hívni – jelentette ki a POL képviselője.
A polgármester pedig azt szorgalmazta, hogy éjszaka is legyen elegendő elérhető taxi a városban.
Az ülés hátralévő részében összesen 37 ifjúsági lakás eladását szavazták meg a képviselők. A lakók többsége egyben fizeti ki a vételárat, néhányan a részletfizetési lehetőséget választották. A lakások ára 82 000 és 188 000 lej között mozog.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community