Videó – Nem történt orvosi műhiba a szemészeten

FOTÓ: Kósza Róbert

Nem történt orvosi műhiba a szemészeti osztályon, a fertőzés oka pedig ismeretlen – közölték a kórház elöljárói és a megyei tanács elnöke az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatának lezárulta után.

Lezárult az Egészségügyi Minisztérium vizsgálata a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal kapcsolatosan, a jelentést elküldték a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának. A jelentés tartalma nem nyilvános, viszont elhangzott, hogy megállapításaik szerint nem történt orvosi műhiba a szemészeti osztályon, és a fertőzés oka ismeretlen. Az illetékes bizottság Hargita Megye Tanácsát sem marasztalja el semmilyen szinten, ismertette a június 22-én, a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatón Borboly Csaba megyeelnök, Konrád Judit kórházmenedzser és az orvosi testület képviseletében Adrian Dobrică mellkassebész. Mint ismeretes, a szemészeten történt sajnálatos eset miatt felfüggesztették a megyei sürgősségi kórház 2-es besorolásának akkreditálási folyamatát. Az ügyben vizsgálatot indított az Egészségügyi Minisztérium és a rendőrség, a minisztériumi vizsgálat lezárult, erről értesítették a megyei tanácsot, a rendőrségi vizsgálat még tart.

Fotó: László F. Csaba

– Fölösleges volt az elmúlt négy hónap félretájékoztatása, félelemkeltése és a feljelentgetések sorozata a csíkszeredai szemészet kapcsán, ezt bizonyítja az Egészségügyi Minisztérium viszonylag rövid idő alatt lezárult vizsgálata és az erről szóló jelentés. Ez a hozzáállás az orvosok munkáját nehezítette meg, rosszat tett az intézmény hírnevének, a munkaközösségnek, akik egyre nagyobb nyomás alatt dolgoztak, de elsősorban a betegeknek ártott – fejtette ki Borboly Csaba a szerdára összehívott sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte: ezt a félretájékoztatást kell lépésről lépésre helyre tenni és újraépíteni az intézmény iránti bizalmat. – Rengeteg ellenőrzés és kivizsgálás zajlott az elmúlt négy hónapban, bejelentés nélkül is, ami lényegesen megnehezítette az orvosok munkáját. Nemcsak a szemészeti osztályt vizsgálták, hanem a teljes intézményt. A minisztériumi jelentés is bizonyítja, hogy fölösleges volt a félelemkeltés – fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke. Tény, hogy a sajnálatos eset megtörtént, tette hozzá Borboly Csaba, aki ismertette a minisztériumi jelentés legfontosabb pontjait: orvosi műhiba nem történt, a jelentés nem állapítja meg a fertőzés okát, Hargita Megye Tanácsát mint fenntartó intézményt semmilyen szinten nem marasztalják el, a jelentés leírja a tapasztalt hiányosságokat a gyógyszerek raktározása, illetve a személyzet bizonyos szintű képzettségét igazoló bizonyítvány kapcsán.

Konrád Judit kórházmenedzser kiemelte, a sajnálatos eset soha többet nem fordulhat elő. Megfelelő körülmények között várják a betegeket, és azon dolgoznak, hogy ismét bebizonyítsák, az intézmény iránti bizalom nem megalapozatlan.

Ebben a négy hónapban nagy nyomás alatt dolgoztak, mondta Adrian Dobrică, de egymást támogatva állták a sarat. A vizsgálatok alatt feltárt hiányosságokat kijavították, illetve javítják, és pozitív eredmény, hogy ezek a változások megtörténtek. Jó, hogy a vizsgálatok viszonylag rövid idő alatt lezajlottak, és folytatódhat a 2-es kategória akkreditálásának folyamata.

Ugyanakkor az orvos beszélt arról is, miként sújtotta az eset tágabb körben a kórház egészét.

– Bármilyen lapot állítottunk ki a vizsgálat ideje alatt, rá volt írva, hogy nem akkreditált kórház bocsátotta ki, sőt az egész országban beszéd tárgya volt a nálunk történt fertőzéssel kapcsolatos ügy – világított rá az orvos.

Fotó: László F. Csaba

 

Fejlesztések a kórháznál

Továbbra is az infrastrukturális és személyzeti fejlesztésekre fektetik a hangsúlyt, ismertette Borboly Csaba. Mint részletezte, az elkövetkező időszakban 12 állást hirdetnek meg, ezek között utolsó éves rezidenseknek is – újszülöttgyógyászat, gyermekkardiológia, kardiológia, sürgősségi betegellátó egység, ezek közül új szolgáltatás a gyermekkardiológia.

A kórházmenedzser hozzátette, az utóbbi években szakorvosokat, rezidenseket vonzottak az intézményhez, általánosságban nem beszélhetnek szakemberhiányról.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community