2021, március 8, hétfő.
Hirdetéscustom_html_banner1

Nem tetszik az UEFa-nak: Bezárták az idényt a belgák

Az európai labdarúgó-bajnokságok közül elsőként a belgák döntöttek úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt pontvadászatukat lezárják. Döntésük nem tetszik a kontinentális szövetségnek, mi több, fenyegető hangon írt levelükben felhívták a belga bajnokságot szervező liga elnökségének figyelmét, hogy az ország elveszítheti a legrangosabb európai kupaküzdelmekben való indulás jogát.

A Club Brugge nyerte a Jupiler Pro Ligát. Hogy lesz-e BL-indulás, még nem tudják

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ugyan még mindig bízik abban, hogy legkésőbb augusztusra minden országos bajnokságot a kiírások szerint be lehet fejezni, a belgák ennek nem nagyon hittek, és úgy döntöttek, lezárják a koronavírus-járvány miatt amúgy is félbeszakadt pontvadászatukat. A múlt csütörtök délelőtti bejelentésre délután egy eléggé fenyegető hangvételű közleményt adott ki az UEFA, amiben burkoltan ugyan, de hangsúlyozza, hogy nem a belgák példáját kellene követnie a többi európai országban.
Egyébként a Jupiler Pro League elnöksége egyhangúlag döntött úgy, hogy eleget tesz a csapatok kérésének, és lezárják a 2019/20-as szezont, írja a bajnokság közleménye. A belga az első európai élvonalbeli bajnokság, amit a koronavírus-járvány miatt befejeztek. A 16 első osztályú klub közül 11 írta alá azt a nyílt levelet, amiben a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezon befejezését kérték. A liga döntését a Belga Labdarúgó Szövetségnek (KBVB) is jóvá kellett hagynia, de ez már csak formalitás, így a héten hivatalosan is befejeződhet a belga futballszezon. A döntés egy nappal azután született, hogy az UEFA azt javasolta a ligák vezetőinek, akkor is próbálják befejezni az idényt, ha ehhez még augusztusban is játszani kell.
Mindez azt jelenti, hogy a 29. forduló után 15 pontos előnnyel vezető Club Brugge lesz a bajnok – immár 16. alkalommal –, második lesz a Gent, harmadik a Charleroi, míg a negyedik helyen a Bölöni László által edzett csapat, a Royal Antwerpen végez. Ugyanakkor a 16 csapat közül egy sem fog kiesni a másodosztályba. A Belga-kupa és a másodosztály sorsáról egyelőre még nem született döntés. A kupadöntőben a Brugge ellenfele az Antwerpen lenne.
Az UEFA hamar reagált a belga liga döntésére, és figyelmeztetett, hogy a Club Brugge elvesztheti helyét a Bajnokok Ligájában és 30 millió eurós bevételtől eshet el. A Brugge ugyanis bajnoki címével csoportkörös lenne a 2020/2021-es Bajnokok Ligájában, a Gent a BL-selejtezőben indulhatna, a Charleroi az Európa Liga csoportkörében szerepelhetne, míg a Bölöni-csapat, az Antwerpen az EL-selejtezőben lenne érdekelt, viszont ha a Royal nyerné a Belga-kupát, akkor egyből csoportkörös lenne az Európa Ligában.
Nos, ezeket a számításokat áthúzhatja az UEFA, mi több, akár az európai klubsorozatokban való indulási jogot is elveszthetik a belga csapatok. Ugyanis az európai klubsorozatokban való részvételt a teljes bajnokságok végén a sporteredmények alapján határozzák meg, a korai befejezés pedig felveti ezen feltétel teljesülésének a hiányát. Az UEFA fenntartja magának a jogot, hogy az érvényes szabályozás alapján maga állapítsa meg, mely csapatok vehetnek részt a sorozataiban.
Az UEFA gyakorlatilag a nemzetközi kupákban való indulási jog fenntartásával akár megzsarolhatja a pontvadászatokat szervező ligákat és döntéskényszerbe hozhatja a bajnokságok első öt-hat helyezettjét. Az UEFA egyébként azzal számol, hogy júliusban folytatódhatnak a bajnokságok, és ha ez így lesz, a nyári hónapokban be is lehet fejezni a sorozatokat. Mi több, az Aleksander Ceferin által elnökölt szervezet azt szeretné, ha a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokságokat mindenhol befejeznék, és ahhoz az alapelvhez igyekszik tartani magát, hogy a sorrend mindenhol a pályán elért eredmények alapján alakuljon ki. A folytatás szorgalmazásában egyetért az európai klubok szövetsége és az európai ligák szervezete.
Aleksander Ceferin elmondta, az UEFA tervezi, hogy folytatják a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmeit, de az idénynek augusztus 3-án mindenképpen véget kell érnie. „Olyan szituációban vagyunk, amely nem megszokott, így muszáj rugalmasnak lennünk a mérkőzések időpontjaival kapcsolatban. Minél hamarabb véget ér a krízis, annál korábban tudjuk újra beindítani a bajnokságokat” – mondta Ceferin. Az UEFA hozzátette, akár egymeccses párharcban is eldőlhet a továbbjutók sorsa. „Több tervünk is van: az eredeti felállás szerint a csapatok két meccsen dönthetik el a továbbjutást, ez lenne a legjobb. Az idő hiányában viszont egy mérkőzésen is eldőlhet a továbbjutás sorsa, ebben az esetben semleges pályán játszanának a felek” – mondta az UEFA elnöke, aki szerint az egyetlen rossz megoldás az lenne, ha hagynák, hogy a járvány közepén mérkőzzenek meg a csapatok egymással, hiszen ezzel veszélyeztetnék a játékosokat, a bírókat és a szurkolókat is.

Nincs értelme a folytatásnak?
Habár nagyon sok edző és klubvezető számára is egyre lehetetlenebbnek tűnik a román pontvadászatok folytatása, kevesen merik felvállalni véleményüket. Egyike a kivételnek Leo Grozavu, a Sepsiszentgyörgyi OSK vezetőedzője, aki szerint a jelenlegi helyzetben a bajnokság lezárása lenne a legjobb megoldás, és inkább az új bajnoki idény előkészítésére kellene összpontosítani. Leo Grozavu szerint bárhogyan is fejeződik be a hazai bajnokság, biztosan lesznek olyan játékosok, klubvezetők, akik ezzel elégedetlenek lesznek.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

A magyar fővárosba látogat Ferenc pápa

Budapestre látogat Ferenc pápa – adta hírül közleményében hétfőn délután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálata. – Örömmel értesültünk róla, hogy a Szentatya bejelentette...

Már nem kötik korhatárhoz az AstraZeneca vakcinájára való jogosultságot

Megszűnik hazánkban az AstraZeneca oltóanyagára vonatkozó korosztályi korlátozás – erről döntött hétfőn a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV). A CNCAV sajtóközleményben tájékoztat, hogy...

Újabb óvintézkedések bevezetését tervezik?

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott hétfőn a parlamentben, hogy a SARS-CoV-2 vírussal történt megfertőződések számának növekedése miatt a hatóságok nem zárják ki újabb...

Legfrissebb