Nem született még egyezség

Nem tudott még megállapodni a kormányzás mikéntjéről a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Klaus Johannis államfő a tegnap mindhárom politikai szervezettel konzultált, de úgy látta, „egyelőre nem adottak a feltételek” arra, hogy kormányalakítási megbízást adjon valakinek. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ugyanakkor a tegnapi sajtótájékoztatóján a koalíciós tárgyalásokról úgy fogalmazott: „a túltáplált egók harcát látjuk”. Hozzáfűzte: az RMDSZ reményei szerint a parlament jövő heti alakuló üléséig megszülethet a megállapodás.

Klaus Johannis államfő szerint „egyelőre nem adottak a feltételek” arra, hogy kormányalakítási megbízást adjon valakinek, ehhez legalább még egy egyeztetési fordulóra van szükség. Az elnök tegnap este rövid sajtónyilatkozatban vonta le ezt a következtetést, azt követően, hogy parlamenti súlyuk sorrendjében kormányalakítási konzultációt folytatott a december 6-i választásokon mandátumot szerzett pártokkal. Johannis bejelentette: mivel a központi választási bizottság tegnapi közlése nyomán ismertté vált a választások végeredménye, december 21-re összehívja az új parlament alakuló ülését.

Az államfő már múlt héten, a választások másnapján jelezte: jobbközép kormánykoalíció körvonalazódik, annak ellenére, hogy a választásokat a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte. A közös kormányzásra készülő pártok – a Johannishoz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – szombaton elkezdték a koalíciós tárgyalásokat. A karácsony előtti kormánybeiktatásban reménykedő államfőnek azért kellett tegnap elnapolnia a miniszterelnök-jelölt kinevezését, mert a koalíciós tárgyalások elakadtak, miután a két román párt nem tudott megegyezni a miniszterelnöki és házelnöki tisztségek elosztásáról.

Kelemen szerint több bizalom kell

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, ugyanakkor az államfővel folytatott kormányalakítási konzultációt követően megtartott tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: a román parlamentben többséggel rendelkező jobbközép pártok koalíciója jelenti most a legjobb megoldást egy stabil kormány kialakítására, ennek érdekében pedig erősíteni kell a bizalmat a leendő koalíciós partnerek között. Kelemen Hunor szerint a miniszterelnököt a koalíció legnagyobb pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) kell adnia, a kétkamarás parlament házelnöki tisztségein pedig koalíciós partnerei – az USR-PLUS szövetség és az RMDSZ – osztozhatnának.

Az RMDSZ elnöke tegnapi sajtóértekezletén a PNL és az USR-PLUS közötti vitára utalt, amely miatt vasárnap elakadtak a koalíciós tárgyalások: a PNL – parlamenti súlyára hivatkozva – a miniszterelnöki és a képviselőházi elnöki tisztségre is igényt tart, de a tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli. Kelemen Hunor szerint csak úgy lehet a bizalmat erősíteni és egy stabil kormányzás feltételeit megteremteni, ha az arányosság elve mellett a politikai szempontokat is figyelembe veszik, és a koalíció pártjai megosztják egymás között a három legfontosabb tisztséget.

Miután minden román párt saját jelöltje számára kért kormányalakítási megbízást az államfőtől, Kelemen Hunor azt mondta: a helyzet azt kívánta, hogy az RMDSZ-nek is legyen saját miniszterelnök-jelöltje, de a tegnapi első konzultáción „nem akarták növelni az alapzajt”, ezért csak azt jelezték Johannisnak, hogy szükség esetén az RMDSZ is tud két-három alkalmas jelöltet javasolni, de egyelőre nem nevezték meg őket.

Túltáplált egók harca

Újságírói kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e, hogy az államfő közvetítsen, vagy – egy kormányalakítási megbízással – „igazságot tegyen” a vitázó koalíciós partnerek között, Kelemen Hunor korainak nevezte az elnök közbelépését. Nem jelentene stabil kormányzást, ha az elnök kész tények elé állítaná a koalíciós partnereket, ez nem szolgálná a bizalom növelését – vélekedett.

– Bízom abban, hogy a közjót fogják a (koalíciós) kollégák is előtérbe helyezni. Most egy kicsit úgy tűnik, hogy a túltáplált egók harcát látjuk, ha szabad így fogalmazni, de hát ez minden koalíciós tárgyaláson így volt, ebből ki lehet lépni, ha egy kicsit rugalmasabbak az emberek, és előre tekintenek – mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ készen áll az egyeztetések jóhiszemű folytatására, és egy olyan kormányprogram kidolgozását nevezte a szövetség legfontosabb célkitűzésének, amely jó válaszokat ad a társadalom kihívásaira. Rámutatott: a programnak a magyar közösség jogainak védelmére is ki kell térnie, de a szombaton elkezdődött megbeszélésen „még nem jutottak el az RMDSZ által már előkészített fejezetig”. Az egyeztetések folytatódnak, és az RMDSZ reményei szerint a parlament jövő heti alakuló üléséig megszülethet a PNL – USR-PLUS – RMDSZ koalíciós megállapodás.