Nem szól már a dal

Harcászati bemutató. Mátyás király korabeli hangula Fotó: László F. Csaba

Véget ért tegnap a 42. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, az észtországi Hortus Musicus együttes fellépésével. A hétvégén változatos programokból válogathattak az érdeklődők, hiszen volt reneszánsz gyermeknap, borkóstoló, reneszánsz táncház és még sok koncert.

Pénteken a Régizene Nyári Egyetem résztvevői a Márton Áron Főgimnázium dísztermében megtartották a kurzuszáró hangversenyeket, amelyen fiatalok és idősek egyaránt felléptek. Este a Szent Ágoston-templomban a hagyományhoz híven a Barokk Fesztiválzenekar koncertezett Ulrike Titze koncertmester vezetésével. Többek között Rameau, Telemann és Händel műveiből játszottak a népes közönség előtt.

Gyermekzsivaj a vár udvarán

Szombaton gyermekfoglalkozások voltak a Mikó-vár udvarán. A gyermeknap idén is népszerűnek tűnt, sokan részt vettek a programokon, és gyermekzsivajtól volt hangos a Mikó-vár udvara. Kézműves-programokkal, játszóházzal, ügyességi játékokkal, harcászati bemutatóval, reneszánsz játékokkal és Mátyás király korabeli hangulattal várták a legkisebbeket. A játékok győztesei korabeli pénzt, vagyis petákot kaptak, amit később beválthattak nyereményre. Az Arany Griff Rend tagjai délután két órakor harcászati bemutatót tartottak, és a gyermekek ki is próbálhatták a dárdavetést és az íjazást.
Délután a Mikó-vár fegyvertermében borkóstoló volt, amelyhez zenészek biztosították a régizenés hangulatot. Vasárnap az első fellépő a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes volt, amely idén ünnepelte fennállásának tizedik évét. Műsoruk címe Virágok a muzsikában volt, és olyan 16‒17. századi európai dallamokat játszottak, amelyek virágszimbolikában bővelkednek. Többek között elhangzottak latin nyelvű Mária-himnuszok, William Brade táncdarabjai, és az együttes ‒ emlékezve a tíz évvel ezelőtt elhunyt Deák Endre alapítótagra ‒ olyan dalokat is előadott, amelyet Deák Endre dolgozott fel. Ezt követően fél hétkor a budapesti Musica Hisorica együttes adott hangversenyt, 17. századi magyarországi szerelmi énekköltészetetből válogatott virágénekeket, a műsort pedig egy lakodalmi ének zárta, táncdallamokkal kombinálva.

Reneszánsz táncház

A koncertek után reneszánsz táncházat tartottak a Mikó-vár udvarán Juhász Csilla vezetésével, amelyen sokan részt vettek. Előbb egyszerű körtáncot tanultak, majd kipróbálták a korabeli társas táncot is, és szemmel láthatóan mindenki örömét lelte a táncban.
Tegnap délelőtt Szépvízen, a katolikus templomban a kolozsvári Erich Türk orgonakoncertet tartott. Műsorának címe A kakukk, a pásztorok és a vihar volt. Szintén tegnap, a Szent Ágoston-templomban a világhírű, észtországi Hortus Musicus együttes lépett fel, műsoruknak címe Európa zenei fénypontjai, amely tulajdonképpen a zenekar repertoárjának fél évszázados keresztmetszete. A 42. Csíkszeredai Régizene Fesztivál ezzel a koncerttel ért véget.

Péter Ágnes

: an accessible web community