Nem okozott riadalmat az uniós intézkedés

„Hagyományos” hőközpont. Kifuthat a meglévő készlet, de szeptember végétől már új, kondenzációs fali kazánok felé irányítják a vásárlókat

Bár az irányelv korábbról ismert, voltaképpen az utóbbi napokban váltak intenzívebbé a híradások – és a híresztelések – arra vonatkozóan, hogy szeptember 26-tól az Európai Unió tagállamaiban betiltják a hagyományos egyéni gázkazánok forgalmazását, és csak ún. kondenzációs kazánok lesznek majd kaphatók a kereskedelemben. Csíkszeredában, úgy tűnik, ez nem okozott ijedséget: nincs tülekedés a szaküzletekben a régi típusú kazánokért. A szakember azt mondja, nincs is, amiért aggódni.

„Hagyományos” hőközpont. Kifuthat a meglévő készlet, de szeptember végétől már új, kondenzációs fali kazánok felé irányítják a vásárlókat
„Hagyományos” hőközpont. Kifuthat a meglévő készlet, de szeptember végétől már új, kondenzációs fali kazánok felé irányítják a vásárlókat

[dropcap]S[/dropcap]okkal drágább lesz, mint a hagyományos fali gázkazán; viszont sokkal energiatakarékosabb is lesz; ezután már nem is lehet a régi típusú kazánt kapni – íme néhány információ, amely szárnyra kapott a kondenzációs kazánok bevezetése kapcsán, és amelyekről kiderült, hogy nem teljesen megalapozottak.
Kezdjük az elején: ahogyan azt már megírtuk, szeptember 26-tól az Európai Unió országaiban tilos lesz hagyományos fali gázkazánokat forgalmazni, helyettük a kondenzációs kazánok lesznek kaphatók. Jó előre leszögezni, hogy akinek már működik a lakásában gázkazán, az zavartalanul használhatja tovább, őt mindössze annyiban érinti az intézkedés, hogy mikor a kazánja felmondja a szolgálatot és kicserélné, már csak a kondenzációs változatot fogja megtalálni az üzletekben.

Drágább, az biztos. Hogy mennyivel?
Bár több hír is szól arról, hogy jelentős költségtöbbletet jelent majd a kondenzációs gázkazán azoknak, akik ezután szereltetnek egyéni fűtésrendszert a lakásukba, Szenner Zoltán, az egyik csíkszeredai szakcég vezetője azt állítja, ez így nem igaz.
– Az utóbbi időben a kondenzációs kazánoknak esett az ára, így nem lesz jelentős a különbség egy hagyományos gázkazán árához képest – állítja. Szavai szerint 2900-tól 3600 lejig terjedő áron már kapható ilyen berendezés, míg a hagyományos kazánok között is van olyan, amelyikért 2600 lejt kell kifizetni. Igaz, olyan is, amelyik csak 1690 lejbe kerül. És ha ettől az ártól indulunk, a 2900 lej, amennyibe a legolcsóbb kondenzációs kazán kerül, mégiscsak jelentősen több. Megjegyzendő, hogy a kondenzációs kazánok között is jelentős minőségbeli különbségek vannak, ami persze az árukban is megmutatkozik.

Mivel tud többet?
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha már drágább, és ha már az Unió szerint csak ezt lehet forgalmazni, akkor mivel tud többet egy ilyen kondenzációs kazán, mint a hagyományos változata? Az ezzel foglalkozó portálokon a következő magyarázatot találtuk: amikor egy gázkazánban elég a földgáz, szén-dioxid és víz keletkezik, ami a kéményes készülékeknél a kéményen keresztül távozik, itt a természetes légmozgás evakuálja a füstgázt – a helyiség levegőjével együtt, ami ront a hatásfokon. „Ezért találták ki az úgy nevezett turbós készülékeket. Ezekben egy kis ventilátor szívja be a levegőt az egyik csövön, és fújja ki a füstgázt egy másikon (esetleg egy dupla falú cső egyik és másik rétegén keresztül). Zárt rendszerben kering tehát a levegő, ami már jobb, de még itt is 150-160 fokos füstgáz távozik, ami elég nagy energiaveszteség. A kondenzációs kazánok is turbós készülékek, de a füstgáz hőjét is hasznosítják: a fűtési rendszerből visszavezetik a lehűlt vizet, és a távozó gázt lehűtik. A benne levő vízgőz kicsapódik (kondenzálódik, innen az elnevezés), és az így felszabaduló energiát is fel lehet használni fűtésre” – írja például az index.hu.
– A régi típusú kazánok esetében a kimenő gázok hőmérséklete magasabb – magyarázta a lényeget Szenner Zoltán. Azokat a híreket viszont, miszerint a kondenzációs kazánok 30 százalékkal energiatakarékosabbak lennének, mint a hagyományosak, már fenntartásokkal kezeli. – A 30 százalék túlzás, messze nincs ekkora különbség. Ezeknek a kondenzációs kazánoknak akkor van jó hatásfokuk, ha 50-55 Celsius-fokos maximális vízhőmérsékleten működnek. Ez pedig a padló-, illetve a falfűtés esetében megvalósítható. Ha valaki hagyományos fűtőtesteket használ, közel ugyanakkora hatásfokkal működnek ezek is, mint a régi kazánok – állította a szakember.

Pánikra nincs ok. Nincs is pánik
Néhány csíkszeredai szakcégnél érdeklődtünk, hogy a drágább kazánok bevezetésére vonatkozó hírek nyomán nőtt-e a kereslet az utóbbi időben a hagyományos készülékek iránt? A válasz mindenhol az volt, hogy nem.
– Nincsenek az emberek tisztában ezzel a dologgal – vélte Szenner Zoltán.
Tőle tudjuk, hogy nincs is, amiért megfutamodni.
– Akinek régi típusú gázkazánja van otthon, nyugodtan használhatja tovább. Az intézkedés csak arra vonatkozik, hogy szeptember 26. után nem lehet már hagyományos gázkazánt forgalmazni. De ami az üzletekben készleten lesz azon a dátumon, utána is eladható, árusítható. Új szállítmány viszont már nem lesz importálható – mondta.

Forró-Erős Gyöngyi

: an accessible web community