Nem marad el a Litzmann-emléktúra

A járványügyi korlátozások miatt körültekintőbb szervezést követel, de idén sem marad el a Litzmann-emléktúra – közölte lapunkkal a Csíkszereda polgármesteri hivatala. A közlemény szerint: március nyolcadikán, hétfőn indulnak a túrázók.

„Az emléktúrához bárki csatlakozhat, a részvétel azonban regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot a darvasattila@szereda.ro e-mail címen vagy a 0742–668958-as telefonszámon jelezhetik március 4-én, csütörtökön 16.00 óráig” – olvasható a közleményben. A végleges létszám ismeretében a regisztráltakkal pénteken, március 5-én közlik a részletes tudnivalókat.

A közlemény ugyanakkor emlékeztet: 1917. március 8-án a magyar királyi miskolci 10. honvéd gyalogezred és a 39. honvéd hadosztály többi egysége hősies küzdelemben visszafoglalta az oroszoktól az Úzvölgye térségében levő, stratégiailag kiemelten fontos Magyaros-tetőt. Az ütköztetet Karl Litzmann tervelte ki és gyakoroltatta be, és Csíkszereda város közönsége még abban az évben díszpolgári címmel tüntette ki.

A százéves évforduló alkalmával emléktúrát szervezett Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, és a kezdeményezés azóta hagyományossá vált – áll a közleményben.