Nem lesz megyei tanácsos Mezei János

Négy önkormányzati képviselőt juttatott Hargita Megye Tanácsába az Erdélyi Magyar Szövetség. A szervezet társelnöke, Mezei János, bár listavezetőként bejutott a testületbe, mégsem kíván újabb mandátumot végigvinni. A politikai életből azonban nem vonul ki, az erdélyi magyar jobboldal megerősítésére fókuszál. 

Eddig hét önkormányzati képviselő vett részt a megyei tanács munkájában az MPP és az EMNP színeiben. A szeptember 27-i önkormányzati választás után a két párt fúziójából alakult pártszövetség viszont csak 4 helyet tudott megszerezni a testületben. Mezei János szerint így nem tud befolyásoló tényező lenni az EMSZ, többek közt ezért nem kíván a testületben dolgozni a továbbiakban.

– Négy év távlatából úgy látom, nem tudtuk érvényesíteni akaratunkat heten sem. Nem tudtunk érdemben tevékenykedni, hiszen figyelmen kívül hagyták a meglátásainkat. Ezért úgy látom, elvesztegetett és elpocsékolt idő volt az elmúlt négy év. Továbbra se látom, hogy lenne lehetőség arra, hogy érdemben beleszóljunk – mondta Mezei János.

Elmondta azt is, nem sikerült elérniük, hogy a testület üléseit időben összehívják, a tervezetek anyagát is késve kapták mindig kézhez, így felkészületlenül kellett részt venniük az üléseken. Ráadásul vállalkozóként sokszor nem tudta megoldani, hogy a rendszertelenül összehívott ülések mindegyikén részt vegyen – sorolta a tényezőket, amelyek döntése alapjául szolgáltak.

A megyei tanács munkájának hatékonyságát is kifogásolja Mezei, mondván, több tíz milliós beruházásokat nem sikerül elindítani.

– Bikafalváról Kovászna és Brassó megye felé útépítésre 117 milliót nyertünk még 2018-ban, és csak most augusztusban, a kampány kezdetén sikerült kiírni rá a licitet. A remetei hulladéktározónál is több éve parlagon áll a kétszázmillió lejes beruházás. Eredmény egyébként, hogy indultam a választáson, és felbolygattam a vizeket, hiszen a kampány időszakában végre kiírták a működtető keresésére a pályázatot – mondta a még tisztségben lévő megyei tanácsos.

A kisvíz programot is kudarcként emlegette, pedig, mint mondta, jó elképzelésnek tűnt és támogatták is az MPP tanácsosai, ennek ellenére mai napig nem működnek.

– Úgy érzem, hogy amit az utóbbi időben Borboly Csaba tett, nem megengedhető. Egy ilyen ember viselkedésének nem tehetem ki sem magam, sem a pártot – jelentette ki.

Mint mondta, ezek miatt döntött úgy, hogy a továbbiakban nem fog tevékenykedni a megyei tanácsban. Ugyanakkor reméli, hogy mindazokra a problémákra, amelyekre a kampány során rávilágított, és amelyek a megyei tanács elnökének figyelmét is felkeltették, megoldást találnak a következő időszakban.

A politikai életből nem vonul ki teljesen Mezei János, azt mondta, a továbbiakban a szervezetépítésre és az újonnan tisztségbe került polgármesterek segítésére fókuszál.