Nem lelkesednek a beruházási támogatásért a pályázók

Hiába ajánlanak akár 300 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást, egyetlen pályázat sem érkezett még a Hargita megyéhez hasonló hegyvidéki övezetekben létrehozandó kis kapacitású vágóhidak nyitását és felszerelését célzó vidékfejlesztési pályázati kiírásra. Pedig a támogatás elnyeréséhez e hónaptól immár 25 pont is elegendő lenne.

Nem kis meglepetésre egyetlen pályázatot sem nyújtottak még be a hegyvidéki övezetekben kisvágóhidak létrehozását és felszerelését támogató 4.2-es intézkedésre a beruházásban érdekelt állattartó gazdálkodók vagy a húst nyersanyagként hasznosító cégek, értékesítési szö­vetkezetek, pedig a célra 12,9 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatást különítettek el – derül ki a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) holnapján elérhető pályázatfigyelőből.

A kifejezetten hegyvidéki övezetekben létrehozandó vágóközpontok és kis kapacitású vágóhidak létrehozását támogató intézkedésre július közepe óta pályázhatnak az érdeklődők. A 4.2-es intézkedés iránti érdektelenség azért is meglepő, mert a legtöbb 300 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást nem csupán az állatok vágását szolgáló létesítmények, az állatszállító járművek, sőt akár a húsfeldolgozáshoz, késztermék-értékesítéshez szükséges gépek, felszerelések is beszerezhetők. A hezitálást valószínűleg a beruházások tetemes önrészkövetelménye okozza: a kisvágóhidas projektek 50 százalékos támogatási hányad mellett nyerhetnek finanszírozást, azaz a tervezett beruházás elszámolható költségeinek felét a pályázóknak saját zsebből kell biztosítaniuk.

A 4.2-es intézkedésre benyújtott pályázatok száma annak ellenére is nulla, hogy a kiírás óta eltelt időszak alatt a finanszírozás elnyeréséhez elvárt pontszámhatár is hónapról hónapra csökkent. Júliusban a pályázóknak projektjeik elbírálásához még legkevesebb 45 pontot kellett felmutatniuk, majd augusztusban ez a küszöb 40 pontra csökkent. A múlt hónapban a pályázóktól 30 pontot vártak el, míg jelenleg – azaz október folyamán – a támogatás elnyeréséhez már 25 pont is elég lehet. A kiírás egyébként december végéig szól.

A hegyvidéki övezeti kis kapacitású vágóhidak fejlesztésére elkülönített közel 13 millió eurós keretre engedélyezett magánszemélyek (PFA), egyéni (II) és a családi vállalkozások (IF), kft.-k, részvénytársaságok, továbbá mezőgazdasági szövetkezetek, mezőgazdasági társulások és bejegyzett termelői csoportok pályázatait várják. A támogatásból közvetlenül az állatok vágását szolgáló új eszközök, létesítmények beszerzésére, kialakítására lehet finanszírozást igényelni, de – rövid értékesítési láncok esetében – támogatott a hús feldolgozását szolgáló berendezések és a termékértékesítéshez nélkülözhetetlen eszközök (címkék, csomagolóanyagok) beszerzése és a népszerűsítést célzó marketingköltségek részbeni fedezése is. A pályázatból állatszállító utánfutók, illetve a termékszállítást szolgáló haszonjárművek, hűtőkocsik, sőt a létesítmények energiaszükségleteit megújuló energiaforrásból fedező napelemek, napkollektorok is vásárolhatók.

Fogy a gyümölcstermesztőknek szánt pénz

Három pályázatot nyújtottak be a kifutó Vidékfejlesztési Program (PNDR) 9.1a intézkedésének júniusban megnyitott pályázati kiírására a gyümölcstermesztés terén működő, hivatalosan bejegyzett termelői csoportok – derül ki a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) online követhető pályázatfigyelő szolgáltatásából. A 9.1a jelű intézkedésre a pályázatokat legkésőbb november 13-ig, elektronikus úton fogadja az ügynökség. A támogatásként rendelkezésre álló közel 2 millió eurós keretösszegből tegnapig 1,467 millió euróra tartottak igényt a pályázók. A támogatásra azok a gyümölcstermesztői termelői csoportok válnak jogosulttá, akik a feltételként támasztott követelmények alapján legkevesebb 10 pontot elérnek. A 9.1a intézkedés részletes pályázati útmutatója, illetve a pályázókkal szembeni elvárások a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség honlapján (www.afir.info) érhető el.