Nem lehet elmondani, meg kell tapasztalni

Gyergyóiak Medjugorjéban. Lelki megújulásról beszélnek
Gyergyóiak Medjugorjéban. Lelki megújulásról beszélnek

Medjugorje sokkal több egy zarándokhelynél – hangzott el többek között a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia által szervezett Belső Iránytű elnevezésű sorozat évadzáró előadásán. A csíkszentdomokosi Kádár Gizella több zarándoklatot is vezetett már Medjugorjéba, előadásában részletesen beszámolt a Bosznia-Hercegovinában tapasztalt Mária-jelenésekről. Aki volt már, örömmel osztotta meg tapasztalatait, az esemény végén pedig Keresztes Zoltán, a Szent István-plébánia lelkésze kijelentette: ősszel ismét lesz zarándoklat Gyergyószentmiklósról.

Kertész László
kertesz.laszlo@hargitanepe.ro
Három évvel ezelőtt, a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia akkori segédlelkészének, Czikó Lászlónak a kezdeményezésére indult el a Belső Iránytű előadássorozat, azóta megannyi témában előadásokat hallhattak az érdeklődők.
Az évad utolsó találkozásán, a csíkszentdomokosi Kádár Gizella – az egyház által még nem elfogadott – medjugorjei állítólagos Mária-jelenésekről beszélt az érdeklődőknek, a világ gyóntatóhelyének nevezve a Bosznia-Hercegovinában található települést.
A jelenlévők közül többen is megosztották tapasztalataikat, egyöntetűen hangsúlyozva: nem lehet elmondani, személyesen kell mindezt megtapasztalni. – Amikor először mentem, olyan érzésem volt, mintha már jártam volna ott – mondta a gyergyószentmiklósi Bajkó Ildikó, aki férjével már több alkalommal is ellátogatott a zarándokhelyre.
Keresztes Zoltán plébános kijelentette: október 22-én újabb zarándoklatot szerveznek Medjugorjéba, és azt szeretné, ha egy teljes autóbusznyi hívővel indulhatnának útnak Gyergyószentmiklósról.
– Nagy esélyt látok erre, mivel a gyergyóiak mindig érdeklődést mutatnak a zarándoklatok iránt – jegyezte meg lapunknak a plébános, az út anyagi oldalával kapcsolatban pedig közölte: 200 euróba, azaz 900 lejbe kerül, amely többek között a szállást is magában foglalja. Az előadássorozat folytatásával kapcsolatban Keresztes Zoltán megjegyezte: legközelebb ősszel lesz Belső Iránytű.