2022. október 4, kedd.
Hirdetés : an accessible web community

Nem jár költségtérítés

Idén 18 sportolóját veszítette el az ISK Csíkszereda jégkorongszakosztálya, akik mind Magyarországra igazoltak, számoltunk be keddi lapszámunkban. A cikkben többek közt szerettük volna megtudni a Magyar Jégkorong Szövetség álláspontját azzal kapcsolatosan, hogy az ISK-nak jár-e nevelési költségtérítés, hiszen erre szabályzata van a szövetségnek. A válasz meg is érkezett: csak belföldi, azaz magyarországi átigazolások esetén van érvényes szabályzás.

A magyarországi klubok nem kötelesek nevelési költségtérítésre Fotó: Halmágyi Zsolt

[dropcap]H[/dropcap]atalmas méreteket öltött az ifjúsági jégkorongozók elvándorlása idén nyáron – írtuk meg keddi lapszámunkban. A Rekordszámú jégkorongozó igazolt el az utánpótlásból című cikkünkben kifejtettük, hogy az ISK Csíkszereda 18, míg az ISK Gyergyószentmiklós hat sportolóját veszítette el. Mindannyian Magyarországra igazoltak, többségük a Győri ETO HC-hoz.
A cikkben megszólalt Márton Simon, a csíki sportiskola igazgatója, illetve Farkas Csaba, a Gyergyó­szentmiklósi ISK jégkorongszakosztályát vezető tréner. Mindkettőjük álláspontja az volt, hogy a folyamatot egyelőre nem lehet megállítani, és csak a befektetett idő és pénz jelentette kárral maradnak, hiszen sok esetben ingyen távoznak a játékosok. Romániában jelenleg ugyanis nincs jogszabály az ilyen esetek normális kezelésére.
Cikkünkben szerettük volna kikérni a Magyar Jégkorong Szövetség véleményét is, hiszen tavaly szeptemberben elfogadtak egy szabályzatot a nevelési költségtérítéssel kapcsolatosan. Ennek kapcsán azt kérdeztük meg, hogy a sportiskolákra érvényes-e ez a szabályozás vagy nem? Tudni kell, hogy mindkét klub érdekelt a magyar korosztályos bajnokságokban, de mint romániai klubok. A válasz időközben megérkezett az MJSZ versenybírósági munkatársától, Goral Barbarától.
„A szabályzatunk csak a belföldi átigazolások esetén tudja szabályozni a nevelési költségtérítés megfizetését, a külföldi átigazolásoknál minden esetben a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szabályozását kell követnünk. Abban az esetben, mikor egy nem magyarországi születésű játékos – állampolgárságtól függetlenül – igazol át magyar csapatba, akkor az IIHF előírásai szerint jár el szövetségünk. Az MJSZ-szabályzat érvényesítésére, ezen belül nevelési költségtérítés kérésére csak országon belüli átigazolások esetén van lehetőségünk” – állt a szerkesztőségünkbe eljuttatott válaszban.
A kedden megjelent anyagunkban viszont kifejtettük, hogy az ISK Csíkszereda már kikérte az IIHF tanácsát, ám a nemzetközi szövetség a profi szerződések megkötését javasolta problémamegoldásként. A sportiskoláknak viszont nem áll jogukban profi szerződést kötni utánpótlás korú játékosokkal, így marad a klubok közötti partneri egyezkedés és esetleges kompenzálás, amelyre már volt példa, amint cikkünkben erre is kitértünk.

Darvas Attila

TOVÁBBI CIKKEK:

Gyümölcsöt is kapnak a diákok

Aláírták az újratárgyalt szerződéseket a beszállítókkal Hargita megyében az iskolai tej-kifli programban, így ettől a héttől minden Hargita megyei tanintézetben elkezdődik a tejtermékek, péktermékek...

Okuk van a névtelenségre Bögöz községben

A község teljes iskolahálózatát összefogja a Bögözi Általános Iskola. Bár sokáig három külön jogi személyiségű oktatási intézmény volt a nyolc településből álló községben, mára...

Régi tévéműsorok a könyvtárban

Volt egyszer egy Digital 3 Televízió Székelyudvarhelyen, amely majdnem két évtizeden át naponta rögzítette a város és a környék fontosabb történéseit, követte, dokumentálta a...

Legfrissebb