Nem értem

A magyar úszóválogatott még sosem gyűjtött ennyi érmetFotó: Magyar Úszószövetség / Facebook

„A világos látáshoz néha
elegendő a mezőpont
megváltoztatása”
(Saint Exupery)
[dropcap]T[/dropcap]úl vagyunk a kazani vizes világbajnokságon. Sohasem értettem, miért szárítja bőrömet a víz, miért nem nedvesíti? A vizek gyönyörű sportolóinknak, akik életük 70-80 százalékát a vízben töltik, miért nem szárad a bőrük?
Az Eurosport jóvoltából láthattunk helyszíni közvetítéseket a világversenyről. Egy román nő és egy férfi nyökögte végig, hangjukat évtizedek óta ismerjük ă-zésükről. A nő ráadásul Kínát következetesen Cinának ejti, ami ugye náluk vacsorát jelent. Nem értem, miért, az Eurosport 2-t magyarul is közvetítik, az Eurosport 1-et miért nem? Azt sem értem, hol voltak a román sportolók? Egyet sem láttam, pedig Camelia Potecet és Trandafirt igen sűrűn emlegették.
Valamikor száz kilométereket utaztunk, hogy láthassuk a focimeccset, amit a magyar tévé közvetített. Húsz év alatt megszoktuk, otthon is foghatjuk a magyar adókat, hovatovább kevesebb örömünkre. Most kitalálták az M4-es adót, amelyen ezentúl minden sporteseményt közvetíteni fognak, s amelyeket a határon kívüliek nem láthatnak. Bravó! Én már nem fogok Biharkeresztesig utazni, be kell érnem az Eurosporttal, amely csak nemzetközi eseményeket közvetít. A magyarországiakat nézzék csak az anyaországiak! Valaki meg tudja ezt magyarázni? Legalább kétmillió magyar él a Magyarországgal szomszédos országokban, ebből több százezer magyar állampolgár. Ezek nem érdemlik meg az M4-et?
Mindent leszámítva egy hétig mindennap nagy élvezetet nyújtott az Eurosport, de hogy a szombatot miért hagyta ki és miért volt fontosabb az angol futball, azt ugyancsak nem értem.
Valamikor világszenzáció volt: egy amerikai fiú, Johnny Weismüller (Tarzán) egy percen belül úszta a 100 métert. Az, hogy ma az 1500 métert 15 percen belül ússzák, hihetetlen. Annak a sportolónak miből lehetnek a szervei? Ezek után nem csoda, ha azt sem értem, a 400-hoz miért kell több mint 4 perc?
Nyilván örültem a magyar sikereknek, a három aranyéremnek és a többinek, de elnézést a csillapíthatatlan falánkságomért, egy kicsivel többre számítottam. Persze, meg is változtathatnám nézőpontomat.
Két év múlva Budapesten lesz a világbajnokság. Szeretnénk megérni.
Kiváló tisztelettel kedvenc lapom szerkesztőségének,

Kopacz Zoltán,Csíkszereda

A magyar úszóválogatott még sosem gyűjtött ennyi érmetFotó: Magyar Úszószövetség / Facebook
A magyar úszóválogatott még sosem gyűjtött ennyi érmetFotó: Magyar Úszószövetség / Facebook
: an accessible web community