Nem épül meg a szennyvízhálózat Csíkmindszenten

Elmarad a csatornázási munkálatok kivitelezése Csíkmindszenten, mivel a HarVíz Rt. a mai napig nem tudott finanszírozási szerződést aláírni a minisztériummal.

[dropcap]N[/dropcap]em hagyta jóvá a minisztérium a csíkmindszenti beruházás finanszírozását, időközben pedig a közbeszerzési eljárást megnyert konzorcium is – a rövid határidőre hivatkozva – visszalépett a kivitelezéstől. A mindszenti csatornahálózat kialakításának a munkálatait tehát kénytelenek vagyunk a 2014–2020-as fejlesztési ciklusra átütemezni – közölte lapunkkal Lányi Kinga, a HarVíz Rt. kommunikációs szakembere.
Mivel a csíkmindszenti csatornahálózat kiépítésére benyújtott pályázatára a HarVíz Rt. nem kapott finanszírozást a minisztériumtól, több mint 3,6 millió lej értékű beruházástól esik el Csíkszentlélek község. Amint arról már korábban beszámoltunk, a mindszenti csatornázás a Hargita megyei víz- és szennyvízhálózatok felújítását és bővítését célzó projekt eredeti szerződéseinek a közbeszerezési eljárását követően megspórolt pénzek – a szerződések tervezett értéke és a nyertes ajánlati árak közötti különbözet – átcsoportosítása révén valósulhatott volna meg, mivel a minisztérium lehetőséget adott arra, hogy a megmaradt és le nem födött pénzeket újabb munkálatok finanszírozására fordítsák az év végéig.
– A pénzt a mai napig nem kaptuk meg a szaktárcától, a munkálatok elvégzésére megszabott év végi határidőig pedig már csak négy hónap van hátra. A kivitelezést ennyi idő alatt nem lehet megvalósítani – közölte a térségi víz- és csatornaszolgáltató kommunikációs felelőse. Lányi Kinga szerint a szóban forgó csatornahálózat kiépítésének közbeszerzési eljárása még májusban véget ért, a kivitelezést a helyi Hidrotran Kft. és a székelyudvarhelyi Total Proiect Kft. által alkotott konzorcium nyerte el, akik hét hónapos határidővel vállalták a csatornahálózat kiépítését, a finanszírozás hiányában azonban a munkálatokat nem tudták elkezdeni.
A mindszenti csatornázásra vonatkozó szerződés összértéke 3,6 millió lej áfa nélkül, amiből 13,3 kilométernyi vezetéket fektettek volna le, valamint tíz új átemelő pumpaállomást helyeztek volna működésbe. A beruházást 81,37 százalékban az Európai Unió, 10 százalékban a román kormány, 7,7 százalékban a HarVíz Rt. és 0,93 százalékban a helyi önkormányzat finanszírozta volna. Lányi Kinga lapunknak azt nyilatkozta, a most meghiúsult csatornahálózat-fejlesztést leghamarabb három év múlva tudja megvalósítani a HarVíz Rt.

Pál Bíborka