Nem deviáns a kutyákat pusztító medve viselkedése

– A kutya ugyanúgy beletartozik a potenciális zsákmányállatok körébe, mint bármi más, amit le tud gyűrni a medve – fogalmazta meg személyes meglátását Domokos Csaba, a Milvus Csoport tagja, A barnamedve kutatása és védelme egy romániai mintaterületen projekt koordinátora. A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület immár több éve foglalkozik a barnamedvék megfigyelésével és kutatásával. Domokos Csabát azért kerestük meg, hogy adjon magyarázatot az elmúlt héten a fitódi, illetve csíkszentléleki portákon történt pusztításra – mint arról korábban beszámoltunk, a Csíkszeredától nem messze eső Fitódon nemrég négy kutyát tépett szét a medve, Csíkszentléleken három láncos házőrzőt pusztított el.
A szakértő lapunknak kifejtette: nem lát semmilyen deviáns viselkedést abban, hogy az elmúlt időszakban több kutyát is megölt a medve a csíki településeken. A biológus szerint csak az emberek szemében tűnnek brutális erejű állatnak a nagyobb testű kutyák, a medvék számára ezek nem jelentenek veszélyt. Arra is van magyarázat, hogy miért az ebekre támadt a nagyvad: Domokos Csaba szerint egyszerűen könnyebben elérhető zsákmánynak látta azokat az ólba zárt állatoknál. Mint mondta, volt már arra is példa, hogy az esztenára behatoló medve a kutyákat ette meg, és nem a bárányokat.
A szakértő ismételten emlékeztetett arra, hogy a medvetámadások szoros összefüggésben állnak a táplálék elérhetőségével. Azokban az években, amikor több az élelem az erdőben, jó a gyümölcstermés, kevesebb a medvetámadás is. Ugyanakkor ahol több a körte, alma vagy más vadon termő gyümölcs, ott kevesebb medvetámadásról érkezik bejelentés.
A Milvus Csoport 2013­ óta nyolc hím és három nőstény barnamedvét jelölt meg nyomkövető nyakörvekkel, hogy adatokat gyűjtsenek a nagyvadak mozgásáról, telelő-, illetve élelemszerzési helyeikről. Az eddig regisztrált adatok alapján egy-egy megjelölt medve akár 1600 négyzetkilométeres területet is bejárhat, ezért az sem meglepő, hogy akár több kilométeres távolságra egymástól, más-más településeken hasonló támadások vannak.

Daczó Dénes

04_kutya_medv