Nem csak négy évre tervez

Szentegyháza újonnan megválasztott polgármestere, Lőrincz Csaba a csíkszeredai kórház sugárvédelmi felelőseként csöppent váratlanul a polgármesteri tisztségbe. Nagy tervekkel és ambícióval indul neki nem csak a következő négy évnek: legkevesebb egy évtizedre tervez. Friss polgármesterként nagy segítségére van a tisztségében maradt Sándor Lajos alpolgármester, vallja a közigazgatásban egyelőre tapasztalatlan elöljáró, aki minden lehetőséget megragad a tanulásra. 

– Készült a polgármesteri tisztség betöltésére?

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert nagyon jó, odaadó és szakmailag is felkészült csapattal dolgozhatom, a hivatal alkalmazottai is komolyan végzik a dolgukat. A mandátumom érvényesítése előtt három héttel majdnem mindennap bejártam a hivatalba, hogy szert tegyek az alapvető tudnivalók elsajátítására.

– Mihez kezd most, hogy átvette a város irányítását? 

– Úgy látom, hogy a polgármesteri hivatal működését a mindennapi gondok, a város működtetésének menedzselése emészti fel, ami elég nagy energiát igényel. Talán még nem látom át teljesen reálisan ezt a munkát, ezért túl sok tervem van a jövőre nézve, de mindenképp szeretnék minél többet a város és lakói érdekében dolgozni. A városkasszába bejövő pénzek java része az adókból és illetékekből származik, amelyet nagyban befolyásolnak a vállalkozások és fizetések. Ebben a pandémiás időszakban elég bizonytalan a helyzet, ezért alapoznunk kell a következő uniós ciklusra, ahonnan különböző pályázatok révén tudunk pénzt szerezni a városnak.

– Polgármesterré választás előtt is vállalt már közéleti szerepet….

– Négy évvel ezelőtt egyik kezdeményezője voltam a falopások megfékezésének, elindítottunk egy egészséges erdőgazdálkodási rendszert és egyesületet hoztunk létre. Minden évben pályázunk erdősítésre, közmunkával több hektár erdőt ültettünk az elmúlt években. Ezt a fajta, jogilag megalapozott szerveződési formát támogatom.

– Mire figyel a kezdeti időszakban a leginkább?

– Az egészségügy fejlesztésére összpontosítok: az ambulánsrendelő, illetve a mentőállomás épületének felújítása is a fontos feladatok. Ez nem csupán Szentegyháza, hanem Felső-Homoródmente lakóinak is érdeke. A városi napközi építése is folyamatban van, jövőre szeretnénk átadni. Elő kell készítenünk a dokumentációkat a pályázatokhoz, hogy amint kiírják a kormányalapú támogatásokat, azonnal tudjunk lépni. Ilyen szempontból is kissé át kell formálni a hivatal struktúráját, meg kell erősíteni egyes osztályokat. A polgármesteri hivatal épülete jelenleg teljes felújítás alatt áll, ezért az önkormányzat személyzete bérelt helyiségekben végzi munkáját.

– Mit tervez még?

– Többek közt a tíz éve lejárt városrendezési terv meghosszabbítását tűztem ki célul. A városkép is alakul: a régi öntöde területét hét, nyolc helyi vállalkozó vásárolta meg, így jó irányba idult a fejlődés. Városvédő egyesületet is szeretnénk létrehozni. Hozzáfogtunk a futballpálya építéséhez, ugyanakkor a régi sportcsarnok újrafödése is szerepel a rövid távú célok közt. Szeretnénk a Madarasi-Hargita felé vezető utat is járhatóvá tenni. A város egyik legnagyobb beruházása a Homoródfürdőre tervezett wellnessközpont lenne, a terv elkészítésére nemrég nyertünk finanszírozást. Hamarosan elkezdjük a régi épületek lebontását, ugyanakkor a borvizek bevizsgálása is folyamatban van. 

– Bírja majd a gyűrődést?

– Úgy érzem, van bennem elég lendület és energia. Szeretném felpörgetni a beporosodott dolgokat, semmiképp nem négy évben gondolkodom. Ha nem tudjuk, hogy hol szeretnénk lenni tíz év múlva, nincs is miért nekifognunk.