Nem csak a tűzoltás a feladatuk

Megérdemelt segítség az önkénteseknek. Ott vannak, ahol baj van | Fotó: HMT

Civil pályázatokon és önkormányzatokon keresztül több mint 600 ezer lej értékű felszereléssel támogatja Hargita Megye Tanácsa az önkéntes tűzoltóegységeket. A településeknek szánt hatszázalékos adóvisszaosztás révén is a helyi önkéntesek munkáját támogatják, tűzoltószertárak építésével, felújításával vagy tűzoltóautók vásárlásával.

Az országban Hargita megyében van a legtöbb önkéntes tűzoltóegység. Nem csak a tűzoltás a feladatuk, természeti csapásoknál, baleseteknél is ők azok, akik azonnal segítenek.
– Felbecsülhetetlen munkát végeznek, nemcsak a tűzesetekhez érkeznek ki elsőként a helyszínre a helyi önkéntes tűzoltócsapatok, de áradáskor vagy egy autóbalesetnél ők az elsők, akik akcióba lépnek. Számukra a lakosok biztonsága az első, akár az életük kockáztatása árán is, de mindent megtesznek azért, hogy megvédjék a közösséget, amelyben élnek, és amelynek megbecsült tagjai. Ezért Hargita Megye Tanácsa a civil pályázati program mellett egy új program révén is támogatja az önkormányzatokhoz tartozó önkéntes egyesületeket – nyilatkozta lapunknak Borboly Csaba megyeelnök. Mint elmondta, Hargita Megye Tanácsa vagyongazdálkodási vezérigazgatóságának köszönhetően, megyei szinten nem kevesebb mint huszonhárom önkormányzat egyesületét támogatták olyan felszerelésekkel, amelyek segítik az önkéntes tűzoltócsapatok munkáját, és már a huszonnegyedik önkormányzat is jelezte igényét. – Fontosnak tartom azt, hogy ha van rá lehetőség, akkor minden községben legyen gyorsreagálású egység, hiszen a vészhelyzetek megelőzésében és a természeti csapások elhárításában is egyaránt helytállnak – nyilatkozta az elöljáró.
A megye területén vészhelyzetek megelőzését, kezelését, a lakosság védelmét szolgáló, sürgősségi beavatkozási tevékenységet folytató önkéntes tűzoltóegységeket láncfűrészekkel, hordozható áramforrásokkal, sarokcsiszolókkal, hidraulikus emelőkkel és egyfázisú kompresszorokkal támogatta Hargita Megye Tanácsa. A felsorolt eszközök elengedhetetlenek árvíz esetén vagy akár egy kidőlt fa eltávolításánál.

HN-információ

: an accessible web community