Hegyi Barna: nem akadály a nemzeti park

Sajtótájékoztatón reagált Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park igazgatója Borboly Csaba múlt heti kijelentéseire. Nem érti, a megyeelnök miért állítja, hogy a park akadályt gördít a fejlesztések útjába, hiszen ilyesmire szerinte sose volt példa.

HN-archív

Múlt héten a gyilkostói problémák kapcsán tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hegyi Barna szerint az akkori nyilatkozatából úgy tűnik, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Parkot vádolja azzal, hogy akadályozza a fejlesztéseket az üdülőtelepen.

– Minden olyan kezdeményezést, amely a Gyilkos-tó és az ökoturizmus fejlődését szolgálja, felkaroltunk, támogattunk, ha azok törvényesek voltak – mondta el a nemzeti park igazgatója.
Az ivóvíz- és szennyvízhálózatok kiépítését is támogatják, sőt, sürgetik, hogy mihamarabb korszerű körülmények uralkodjanak az üdülőtelepen.

Engedélyt adtak a Monturist által tervezett új épületre is, csak annyit kellett a parknak ellenőriznie, hogy ne legyen ötven méternél közelebb a tóhoz – mutatott rá az igazgató. Ugyanígy akkor se ellenkeztek, amikor a tanösvényeket vagy a vasaltutat építették, hiszen mindegyik esetben törvényes volt az eljárás. Egyetlen vitás helyzete van a nemzeti parknak, a tavon csónakáztatást végző
Viridis Kft.-vel állnak perben, mert az idén sem engedélyezték nekik, hogy a jelenlegi körülmények között folytassák a tevékenységet, mondta el Hegyi.

– Tapasztaltuk a szomszédos Neamț megye részéről, hogy amikor valamilyen természetvédelmi szempontból nem megfelelő vagy nem megfelelő törvényes alapokon levő dolgokat akartak kivitelezni, például a Békás-szorosban, akkor próbálták a közvéleményt a nemzeti park ellen hangolni. Remélem, ebben az
esetben nem erről van szó – részletezte a park igazgatója. Hegyi Barna kiemelte, a törvénybe ütköző elképzeléseket a továbbiakban sem fogja támogatni a nemzeti park.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community