Nem a legjobb módszer a félbevágott műanyag palack

Kerti munka. Felkészülés a téli időszakra | Fotó: László F. Csaba

Beköszöntött az ősz, a természet is kezd felkészülni a hideg időszakra. Az őszi hónapokban is van számos fontos teendő a kertünkben, amit jó elvégezni ahhoz, hogy majd tavasszal könnyebb dolgunk legyen.

Ősszel már mindenki elkezd készülődni a téli hónapokra. A kertészkedők sem kivételek ez alól, hisz számos olyan fontos tevékenység és feladat vár rájuk, amelyet érdemes elvégezni a fagyok beköszönte előtt.
– Első szempontként említeném, hogy gondoljunk a jövő tavaszra. Szükségünk lesz szaporítóanyagra, ezért fontos a magfogás, azaz a magok begyűjtése. Ezeket megszárítva, hűvös helyen tároljuk. Nagyon fontos a betakarítás lebonyolítása is. Általános hiba, hogy csak a jó termést takarítjuk be, a rosszat nem szedjük le, otthagyjuk, ami azért rossz, mert később bizonyos betegségek is elterjedhetnek a kertünkben. A rossz termést ajánlott megsemmisíteni vagy komposztálni. A fák és növények egészségi állapotát is meg kell vizsgálni. Fontos, hogy a gyümölcsfák tudjanak tápanyagot raktározni maguknak, és ne a levéltetvek szívják ki azt – mondta el lapunknak Ferencz Lehel kertészmérnök.
A gyep esetében is nagyon oda kell figyelni a vágásra: nem szabad a gyepet sem drasztikusan visszavágni azért, hogy majd lehessen megújuló képessége, és nincs ez másképp a fűszernövényeknél sem, mint például a levendulánál. A levendula esetében is meg kell ejteni az utolsó szüretet és kell hagyni, hogy bokrosodjon el és tudja a töveit megerősíteni.
A zöldhulladékokat, mint például a növényi levelet vagy szármaradványokat jó komposztálni. Szervestrágyarakásba érdemes komposztálni és abban az esetben, ha túl sok száraz növényi anyag került bele, akkor a komposztálási folyamatot beindíthassuk ecetes vízzel, így tavaszra már készen is lehet a komposzt.
Fontos, hogy az őszi mélyszántás előtt a talajt fel kell tölteni szerves trágyával, és minden egyes növényi részt el kell távolítani a területről.
Még ősszel is kihasználhatjuk a kertünk erejét, hisz vethetünk még fekete retket, hagymát, salátát és spenótot is.
– Szeptember közepén tanácsos elültetni a virághagymákat, mint például a tulipánt, így tavasszal a felmelegedésekkor már egy szép virágoskert fog fogadni. Abban az esetben, ha már el van ültetve, érdemes megbolygatni, szétszedni a virághagymákat és külön ültetni, ezáltal pedig még jobban tudnak majd fejlődni – tette hozzá a kertészmérnök.
Az átültetések időszaka is az őszi hónapokra tevődik. A dísznövényeket, mikor már elvirágoztak és a díszítő értékükből veszítettek, akkor fontos átültetni őket tápanyagban gazdag talajba.
– A tél közeledtével nagyon sok műanyag palackot láthatunk a földbe helyezve. A rózsavesszőket általában dugványozással szaporítják, és ahhoz, hogy párás környezetet tudjanak biztosítani számukra, elvágott műanyag palackot szoktak ráhúzni. Most már nagyon sokan teleltetésre is használják ezt a praktikát. Én nem igazán javaslom a műanyag palackot teleltetésre, és a fenyőággal való letakarást sem. Már nem ugyanolyanok a telek, mint régebb, hogy hetekig nagyon kemény hideg van. Nincs huzamosabb ideig hótakaró, és a téli napjaink is melegebbek. A rózsák teleltetése szempontjából inkább azt ajánlom, jól pockoljuk be földdel a rózsatöveket, hogy majd szépen tudjanak hajtani – mondta Ferencz Lehel.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community