Nehéz meccsekre számíthatnak

Nagyszeben az A-konferenciában újra ellenfele lesz a csíkiaknak Fotó: Archív

Elkészítette a Románia-kupa csoportjainak beosztását a hazai kosárlabda-szövetség, a VSK Csíkszereda férfi csapata a bajnoki ezüstérmes otthonában próbálja kiharcolni a továbbjutást. A bajnokságban az A-konferenciában kapott helyet a csíki csapat.

A Román Kosárlabda-szövetség sorsolás után készítette el a férfiak Románia-kupájának csoportbeosztását. A sorozatba nevezett tizennyolc gárdát hat hárocsapatos csoportba sorolták, ahonnan az elsők és a két legjobb második helyezett jut a legjobb nyolc közé. A szövetség egy nyolcas döntő tornát tervez, ám ennek lebonyolításáról egyelőre nincs hír.
A VSK Csíkszereda a D jelű hármasba kapott besorolást, ahol ellenfele lesz a bajnoki ezüstérmes VSK Voluntari és az elmúlt idényben az 1. Ligában első helyen záró VSK Marosvásárhely lesz. A tornának Voluntari ad otthont október 1. és 3. között, ami biztos, hogy a csíkiak a Maros-partiakkal október 2-án játszanak, hiszen a házigazda az első és a harmadik játéknapon lép majd pályára. A nyolcas döntőt 2023. február 11. és 15. között rendezik.

Bővül a mezőny

A hazai szakszövetség közgyűlésén döntés született a férfi kosárlabda-bajnokság mezőnyének bővítéséről, illetve a csapatok konferenciákba való tömörítéséről és a bajnoki kiírásról is. Az elmúlt idényben tizenhat csapat vett részt a Kosárlabda Országos Ligában és tizenkettő az 1. Ligában, a legmagasabb osztályból nem volt kieső, míg a második vonalból a rájátszás első két helyezettje ősztől a „nagyok” közé léphet. Ennek feltétele, hogy a héten nevezzen, illetve ki is fizesse a nevezési összeget. A VSK Marosvásárhely és a Bukaresti ABC Laguna pedig jelezte is, él az Országos Ligához való csatlakozás jogával, így a jövő hét elején biztossá válik a tizennyolc csapatos bajnoki mezőny.
A bajnoki mezőny az alapszakaszban konferencián belül egy oda-vissza kört játszik, mindkét csoportból az első öt a felső-, az utolsó négy az alsóházban folytatja. A felsőház tíz csapata, valamint az alsóház nyolc csapata egy újabb oda-vissza kört játszik, ám fontos megjegyezni, hogy a konferenciákból az egymás elleni meccsek eredményeit továbbviszik a gárdák.
A rájátszást követően a felsőház 9. és 10. helyén végzett gárdának véget ér a pontvadászat, az első nyolc pedig a negyeddöntőben vív párharcot, amelynek győztesei az elődöntőben, utóbbi nyertesei pedig a bajnoki döntőben harcolnak majd a végső sikerért. Az alsóházban szintén lesz negyed- és elődöntő, valamint lesz finálé, ezt követően alakul ki a bajnokság végső sorrendje. Egyelőre arról nincs szó, hogy lesz-e kieső a bajnokságból, azt viszont lehet tudni, hogy a bajnoki döntőt leszámítva – amely egyik fél negyedik sikeréig tart – a negyed és az elődöntők, valamint az alsóházi helyosztók egyik fél harmadik sikeréig zajlanak 2–2–1 mérkőzéses rendszerben, a páros meccsek között egynapos szünettel.
Az alapszakaszt a VSK Csíkszereda az A-konferenciában kezdi meg, ellenfele lesz többek között a bajnoki címvédő Kolozsvár is.

Románia-kupa, csoportok

A csoport (Ploiești): VSK-U Nagyvárad, FC Argeș Pitești, VSK Petrolul Baschet Ploiești.
B csoport (Konstanca): VSKU Craiova, Bukaresti ABC Laguna, VSK Athletic Konstanca.
C csoport (Bukarest): Kolozsvári U-BT, Bukaresti Steaua, Bukaresti Dinamo.
D csoport (Voluntari): VSK Csíkszereda, VSK Voluntari, VSK Marosvásárhely.
E csoport (Nagyszeben): BCU Nagyszeben, VSK Zsílvásárhely, VSK Temesvár.
F csoport (Bukarest): Bukaresti Rapid, VSK Focșani, VSK Galac.

Országos bajnokság, csoportok

A-konferencia (zárójelben a tavalyi bajnoki helyezés): Kolozsvári U-BT (1), FC Argeș Pitești (4), VSKU Craiova (5), BCU Nagyszeben (8), VSK Petrolul Baschet Ploiești (9), VSK Zsilvásárhely (12), Bukaresti Rapid (13), VSK Csíkszereda (16), 1. Ligából feljutó (VSK Marosvásárhely/Bukaresti ABC Laguna).
B-konferencia (zárójelben a tavalyi bajnoki helyezés): VSK Voluntari (2), VSK-U Nagyvárad (3), VSK Temesvár (6), Bukaresti Dinamo (7), Bukaresti Steaua (10), VSK Athletic Konstanca (11), VSK Galac (14), VSK Focșani (15), 1. Ligából feljutó (VSK Marosvásárhely/Bukaresti ABC Laguna).

Kopacz Gyula

: an accessible web community