2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Nehéz időszakon vannak túl a csíki kosárlabdázók

Másfél éve nem játszhatott hazai pályán a VSK Csíkszereda kosárlabdacsapata, ennek ellenére az elmúlt szezonban a csonka bajnokságot és a 2020/2021-es pontvadászatot is befejezte a csapat. A koronavírus-járvány a gárda szereplését is negatívan befolyásolta, volt időszak, amikor edzeni sem tudtak az Erőss Zsolt Arénában. A körülményekhez képest a klubigazgató és csapatedző szerint pozitívum, hogy végig tudták játszani a bajnokságot.

Két nehéz szezonon vannak túl a csíkszeredai felnőtt kosárlabdázók, ennek ellenére bizakodva néznek az új idény elé. Másfél éve nem játszottak hazai környezetben mérkőzést, mi több, volt olyan időszak, amikor edzeni sem tudtak a megszokott helyen. A VSK Csíkszereda a tavalyi évvel ellentétben, idén le tudta játszani az összes bajnoki meccsét, a körülményekhez képest ez a legnagyobb pozitívumnak számít a gárda játékosai és az edzője szerint.

Felújítás után koronavírus
A VSK Csíkszereda utoljára 2019. október 26-án délután játszotta utolsó mérkőzését hazai környezetben, négy nappal később ugyanis elkezdődött az Erőss Zsolt Aréna felújítása. Lászlófy Botond edző – aki egyébként a klub igazgatója is – akkor azt mondta, reméli, fél év múlva, a bajnoki rájátszásra elkészülnek a csarnok felújítási munkálatai, és immár hazai közönség előtt játszhatják mérkőzéseiket a pontvadászat alapszakaszát követően. Ám nemcsak a csarnok munkálatai nem fejeződtek be 2020 áprilisára, hanem fél hónappal korábban kitört a koronavírus-járvány, így befagyasztották a 2019/2020-as csonka szezont, a VSK Csíkszereda hazai mérkőzéseit is idegenben, Sepsiszentgyörgyön játszotta.
A 2020/2021-es idény rajtja is kihúzódott, a szokásos szeptember végi kezdésből december közepe lett, ráadásul nem a szokásos módon rendezték a mérkőzéseket. És néhány alkalommal közbeszólt a koronavírus is.
– Nehéz volt a szezonkezdet is, de az idény is. A koronavírus több hullámban is elérte a csapatot, két hónapig folyamatosan két-három játékosunk tesztje lett pozitív. Szinte három hónapig úgy edzettünk, hogy hét, de legtöbb kilenc játékos volt csak a csarnokban. A gyógyultak a kéthetes karantén után kezdték újra a felzárkózást, mire úgy éreztük, hogy minden a legnagyobb rendben van, újabb játékosaink fertőződtek meg. Volt olyan esetünk is, aki kétszer esett át a betegségen – nyilatkozta lapunknak Lászlófy Botond. Decemberben három tornán – Nagyszebenben, Konstancán és Focșani-ban – szerepelt a csapat, szoros mérkőzéseket játszott a sokkal jobb játékerőt képviselő ellenfeleivel, és a tengerparti városban megszületett – ráadásul a házigazdák ellen – az első csíki győzelem is.

Közbeszólt a tűz
Az elmúlt év végén felcsillant a remény, hogy 2021-ben már hazai pályán játszhat a VSK Csíkszereda.
– Két torna rendezésére pályáztunk januárra, és ezeket nekünk is ítélte a szakszövetség. Mi éppen Craiován játszottunk, amikor a tűzvész Csíksomlyón pusztított, pár napra rá lett volna az első torna az Erőss Zsolt Arénában – mondta a VSK Csíkszereda vezetője. A január 7-i tűzvész károsultjait a csíkszeredai sportcsarnokban helyezték el, s noha sokan hazatértek vagy máshol kerestek szállást, többüknek még most is az Aréna jelenti a lakást. – Volt pár nap, amikor edzeni sem tudtunk a csarnokban, de hogy hivatalos meccset játsszunk itthon, arról le is mondhattunk – tette hozzá Lászlófy Botond.
Nehézséget jelentett, hogy a csapat nem használhatta az öltözőket, a napi két edzés után a játékosok felöltöztek, hazamentek és otthon zuhanyoztak.
– Ezt minden sportoló számára nehéz elviselni, mikor két óra edzés után izzadtan felveszed az utcai ruhát, majd sietsz haza zuhanyozni. A téli időszakban ez ráadásul veszélyforrás is volt, hiszen kockáztatott minden játékos egy légúti megbetegedést, amit a koronavírus-járvány alatt még elgondolni is rossz volt – mondta a csapat edzője.

Végigjátszották
A fentiek ismeretében valóban nem volt könnyű a felkészülés, ráadásul a mérkőzéskiírás sem kedvezett a csíkiaknak.
– Buboréktorna-rendszerben rendezték meg a bajnokságot, így volt, hogy négy nap alatt három meccset játszottunk, de megtörtént kétszer is, hogy egy-egy találkozóra utaztunk el Focșani-ba. Többnyire két nap alatt két mérkőzést játszottunk, a tornák között öt-tíz napos szünetekkel, leszámítva a január 21. és március elseje közötti időszakot, amikor nem rendeztek összecsapást a pontvadászatban – mondta Lászlófy Botond.
A 2020/2021-es idényben az öt csíkszeredai játékos, Adorján Tamás, Lászlo Arnold, Lokody Mátyás, Raoul Olariu és Zerkula Zoltán mellett a bukaresti Octavian Costin Șerbănescu, a kolozsvári Vlad Ioan Corpodean, és a ploiești-i Adrian Movileanu alkotta a hazai magot, de végigjátszotta az idényt az észt Rait Riivo Laane, a szlovén Matevz Magusar és a kanadai Emanual McKoy Shepherd is. Az amerikai Miles Anthony Bowman Jr. és a litván Dainius Chatkevicius is a VSK-nál kezdte meg az idényt, ám a szakvezetés őket március közepén menesztette, az amerikai Brandon Cole Alston pedig február végén csatlakozott a kerethez.
– Eredetileg tizenhat csapat nevezett az országos bajnokságba, végül tizennégy gárda kezdte meg a pontvadászatot. A nehézségeket is figyelembe véve úgy érzem, hogy a legnagyobb teljesítmény, hogy végig tudtuk játszani a szezont. Az idény elején arra kértem a játékosaimat, mentálisan legyenek erősek, valamint legyenek rugalmasak az időbeosztás tekintetében, végül ez vált a mottónkká. Sportszempontból egy teljesen szokatlan bajnokságon vagyunk túl, csak gratulálni tudok a fiúknak, hogy végigküzdték a teljes szezont. Sok remek mérkőzést játszottunk, a miénknél jóval erősebb kerettel rendelkező csapatokat is sikerült megszorítanunk, mi több, a háromból két győzelmet előttünk végző csapat ellen arattunk. Úgy érzem, több is volt a gárdában, de a körülményeket tekintve örülök, hogy befejeztük a szezont – nyilatkozta lapunknak Lászlófy Botond.
A klubigazgató-edző kudarcként élte meg, hogy immár másfél éve nem játszhatott hazai pályán a VSK Csíkszereda.
– Két szezont úgy teljesítettünk, hogy nemhogy saját pályánkon, hanem még Hargita megyében sem játszottunk. Ez azért nehéz, hiszen amikor más pályán edzel és más pályán játszod a meccseidet, egy adott pillanatban mindenhol vendég vagy, elveszik a hazai pálya adta előnyöd. De reménykedünk, hogy az őszt már az Erőss Zsolt Arénában kezdjük edzéssel és játékkal is egyaránt – mondta Lászlófy Botond.
Nem mellékes az a tény sem, hogy Csíkszereda is veszített azáltal, hogy nem volt a kosárlabdacsapatnak itthon mérkőzése.
– A két torna, amire kaptunk rendezési jogot, az legkevesebb száz éjszakai szállást jelentett volna, a vendégcsapatok teljes stábja és a bírók étkezésének és lakhatásának ellenértéke a csíkszeredai vállalkozók bevételeiben érződött volna. És biztos vagyok benne, hogy nem két tornát, hanem ennek legalább dupláját tarthattuk volna itt Csíkszeredában, ha nincs a januári tűzeset – tette hozzá a klubigazgató.
Érdekesség, hogy a bajnokság alapszakaszának első hat helyén végzett csapata több mint egymillió euró fölötti költségvetéssel rendelkezik, ehhez képest a VSK Csíkszereda 175 ezer euróból gazdálkodhatott. Ebből fedezték a csapattagok és az edzői stáb bérét, az idegenlégiósok és a nem csíkszeredai sportolók lakhatását, de a költségvetésből elég nagy szeletet szakított ki a koronavírus-tesztelés is.
– A hazai szakszövetség megkövetelte, hogy minden buborék-torna előtt 48 órával teszteljük le a csapat tagjait. Míg más sportágakban az elején kéthetente, majd kilencvennaponta jártak tesztelni a játékosok, addig mi öt-hét naponta. És a tesztelés nem kevés összeget vont el a költségvetésből – nyilatkozta lapunknak Lászlófy Botond.
A VSK Csíkszereda számára a 2020/2021-es idény április 28-án este, Galacon ért véget. Az idegenlégiósok és a nem csíki játékosok hazautaztak, a helyiek viszont levezető edzéseket tartanak. A csapat edzője szerint a csíki mag biztosan marad, egyelőre senki nem jelentette be, hogy abbahagyná aktív pályafutását. A légiósokkal a klub nem tárgyalt a jövőt illetően, de Lászlófy Botond azt mondta, nem „kapkodják el” a külföldiek szerződtetését.
– Nagyobb a játékospiacon az ajánlat, mint a kereslet, szezonzárás után pedig általában magasabb bért kérnek a szabaddá vált játékosok, mint nyár végén vagy az idénykezdés közeledtével. Így kivárunk, egy biztos, júniusban kezdjük el tervezni a 2021/2022-es idényt, és a legfőbb vágyunk az, hogy az Erőss Zsolt Arénában játszhassuk hazai mérkőzéseinket – mondta Lászlófy Botond.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Lukács Antal pere: Házi őrizet helyett hatósági felügyelet

Megszüntette a házi őrizetet és hatósági felügyelet alá helyezte a Brassói Ítélőtábla Lukács Antal és Bálint Enikő vádlottakat. Az intézkedés 60 napig érvényes. Ez...

Legfrissebb