Nehéz döntések

Az elmúlt hetekben több ballagáson is részt vettem. Kisebbek, nagyobbak s egyetemisták mind boldogok voltak, s óvatosan felszabadultak, hiszen a végső vizsgák, mint Damoklész kardja, még lebegtek a fejük felett.
Az egyetemi végzősök, akikkel beszélgettem, már többnyire pontos jövőképpel vagy legalább rövid távú tervvel rendelkeztek: új szintre lépnek a már meglévő munkahelyükön, vagy tapasztalatot szereznek külföldön, s később itthon kamatoztatják.
De mi van a kisebbekkel? Érettségi előtt állók mondják, szüleik döntötték el, hogy merre legyen az arra, miből lehet gyorsan, könnyebben jó diplomát szerezni. Van köztük is határozott, aki tudja, hogy eddig és ne tovább a tanulással, kell egy gyors tanfolyam, s egész Európa várja, hogy munkához lásson olyan területen, ami számára még teljesen idegen. Viszont pár hónap, év, s kész, mire a társai végeznek az egyetemen, ő saját lakást vásárol.
Továbbá ott vannak a legkisebbek, a nyolcadikos végzősök. Állnak a batyuval tétován, s nem tudják, sírni kell, vagy kacagni, bánni kell, hogy vége, vagy az új világnak kell-e örülni. Merre vegyék az irányt? Azt kell tanulni tovább, amit kedvelnek, vagy amiből több haszon származhat rövid időn belül? A saját szívükre vagy a szülők eszére kell hallgatni? Ha van átfedés a kettő között, az már fél siker. Szülő legyen a talpán, aki jó tanácsot tud adni úgy, hogy igen korlátozott a lehetőségek listája. Egy-egy településen csak néhány szak/szakma érhető el, lemondani a tizenéves gyerekről, hogy idegen településen tanulja tovább azt, ami neki való, igen nehéz.
Nincs könnyű helyzetben egyik korosztály sem, már csak az utóbbi évek s várhatóan az előttük állók bizonytalansága miatt sem. Nem lehet megtippelni, mit hoz a jövő, mihez kell alkalmazkodniuk, mire kell felkészülniük. Jó lenne tudni, mely ágazatok ívelnek felfelé a következő években, s melyeknek áldozik le a csillaga.
Egy biztos: a szorgalmat, felelősségtudatot nem az első ballagások után kell megtanulnia a fiatalnak. S ha ez a kettő megy, akkor az alap jó, lehet rá építeni kicsit is, nagyot is.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community