Videó – Negyvenezer lej értékű kárt okozott egy medve Csíkcsomortán határában

Láthatók a rongálás nyomai | Fotó: Barabás Emőke

Újabb károkat okozott Csíkcsomortán határában csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy medve. A nagyragadozó a marhák takarmányozására előkészített fűsiló fedőrétegét szaggatta fel. A károsult szerint az új fedőréteg hatezer lejbe kerül, a keletkezett járulékos kár azonban ennél sokkal több, eléri a negyvenezer lejt is.

Nyári László, a farm vezetője megkeresésünkre elmondta: az éjszaka a farmon garázdálkodó medve öt silóbálát tett tönkre, és több helyen is lyukat vájt a gödörbe előkészített fűsiló felső rétegébe, ennek pedig egyenes következménye, hogy az alatta lévő takarmány rothadásnak indul.

– Ha a tehén megeszi ezt a rothadt fűsilót, elveti a borját vagy megbetegszik. Nagyon nagy munka lesz ezt kézzel különválogatni és pótolni – fűzte hozzá az elkeseredett gazda. A télire előkészített 800 tonna fűsiló betakarása, szigetelése egyébként kétnapos szakszerű munkát igényel, mivel az alatta lévő takarmány nem kaphat levegőt, hogy a minősége és tápértéke megmaradjon. Videófelvételt is készített, hogy dokumentálja a medve okozta kárt.

Nyári László becslése szerint az őt ért kár értéke – tekintettel a szárazságra – körülbelül negyvenezer lejre rúg. Ebből az összegből 250 húsmarha két hónapi takarmányozását tudják biztosítani. A legaggasztóbb számára azonban az, hogy nehezen pótolható ez a takarmánymennyiség, mert túl azon, hogy jelentős mértékben nőtt a takarmány ára, a bajt tetézi, hogy nehezen lehet hozzájutni, mert idén sokkal kevesebbet tudtak betakarítani a kedvezőtlen időjárás miatt. A gazda már értesítette az önkormányzatot és a vadőröket, de elmondása szerint senki nem tud segíteni, erre az esetre a környezetvédelemtől sem lehet kártérítést igényelni. Egyébként nem ez volt az első eset, hogy a medve kárt okozott a csíkcsomortáni gazdaságban. Nyári László elmondása szerint a havason is jár a medve, ahol a múlt héten a kutyáját ölte meg, egy hónap leforgása alatt pedig negyven juhot és tíz tehenet ölt meg a havasi legelő szomszédságában.

– Egyre rosszabb a helyzet, teljesen ki vagyunk szolgáltatva a medvetámadásoknak, és senki nem tesz semmit, nem beszélve arról, hogy a támogatásokat is folyamatosan változtatják, így egyfolytában akadályokba ütközünk – tette hozzá Nyári László.

Barabás Emőke

: an accessible web community