Négy napig tartó lovas búcsújárás

Közel húsz fő indult útra csütörtök délelőtt Farkaslaka községből, hogy lóháton
tegyék meg az utat Csíksomlyóra és részt vegyenek a pünkösdi búcsún. A lovas zarándoklatot a LóFő Lovasudvar szervezte. Hadnagy Éva beszámolója.

Nem szegte kedvét az eső és a hűvös idő sem annak a maroknyi csapatnak, akik csütörtök reggel indultak Kecsetből lóháton, hogy részt vegyenek szombaton a csíksomlyói pünkösdi búcsún. A zarándoklat már hagyományosnak számít, hiszen az elmúlt hét évben is hasonló módon tehették meg az utat az arra vállalkozók. Amint azt Demény Elemértől, a LóFő Lóvasudvar vezetőjétől megtudtuk, rendszeresen szerveznek hasonló, akár többnapos lovastúrákat, de a mostani más, mint a szokásosak.
– Itt nagyobb hangsúlyt fektetünk a csendre, a magunkba fordulásra, a ló és lovasa közti belső kapcsolatra, nem utolsósorban pedig az ünnepre való hangolódásra. Ez most nem a csapatról, hanem az egyénről szól – fogalmazott Demény Elemér. Elmondta, az elmúlt pár évhez hasonlóan idén is négynapos programként szervezték meg a pünkösdi lovas zarándoklatot, vagyis csütörtök reggel indultak és vasárnap estére térnek haza. A Csíksomlyó felé vezető úton két éjszaka szállnak meg, visszafelé már csak egy éjszakát pihennek. Elengedhetetlen kellékük az esőköpeny, viszont bíznak abban, hogy napsütésben is lesz részük útjuk során. A lovasok csomagjait kísérőautóval szállítják a kijelölt helyszínekre, így csak a legszükségesebbeket viszik magukkal a lovon. A zarándokok között gyerekek és felnőttek egyaránt vannak, vegyes csapattal indultak útnak, viszont mindannyian kellő tapasztalattal rendelkező lovasok. Ez ugyanis elengedhetetlen egy többnapos túra esetén, hiszen napi 6-7 órát is nyeregben ülnek ilyenkor – részletezte a csapat vezetője. A lovasok egyébként a Mária úton haladnak Csíksomlyó irányába.