Négy lejjel nőtt az országos nettó átlagbér idén augusztusban

Az országos bruttó átlagbér augusztusban 5780 lej volt, egy lejjel több, mint az előző hónapban; a nettó átlagbér 4 lejjel (0,1 százalékkal) növekedett júliushoz képest, és elérte a 3545 lejt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Hivatal.

Az adatok szerint a legnagyobb nettó átlagbért, 8709 lejt az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebb nettó fizetést, 1914 lejt a vendéglátóiparban.

Az országos bruttó átlagbér 5,1 százalékkal nőtt idén júliusban tavaly júliushoz képest. Ugyanakkor a reálbérindex 100,1 százalékos volt idén júliusban a múlt év júliusához képest, míg az idei év júniusához viszonyítva 99,1 százalékos. 1990 októberéhez viszonyítva a reálbérindex 214,3 százalék, két százalékponttal kisebb, mint idén júniusban.

A közalkalmazotti szférában csökkent a nettó átlagbér júniusban: 6,2 százalékkal a tanügyben, 1,1 százalékkal az egészségügyben és a szociális gondozás területén, illetve 0,2 százalékkal a közigazgatásban.

Agerpres

: