Négy keréken Afrikáig

Roncs kategóriában neveztek a gyergyótekerőpataki fiúk. Kalandvágy | Fotó: Fórika Tihamér

Többszöri halasztás után, október 21-én indul a Budapest–Bamako Rally: a minimálasszisztenciás tájékozódási versenyre Gyergyószékről a remetei Fazakas házaspár és két gyergyótekerőpataki fiatal, Fórika Tihamér és Gyulai Albert nevezett. A tizenegy országon és két kontinensen átívelő kalandos útra való felkészülésről, a közösségi esemény karitatív jellegéről is kérdeztük a gyergyói résztvevőket.

Október 21-én indul a legendás Dakar verseny örököseként emlegetett Budapest–Bamako Rally. A futam veszélyes, minimálasszisztenciás kaland- és tájékozódási verseny, nem egy vasárnapi autókázás a hegyekben. Nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők vagy tolmácsok. Minden versenyző a saját talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségére számíthat, viszont nagy közösségi esemény, aminek karitatív jellege is van: a versenyzők adományokat gyűjtenek és visznek el az afrikai rászorulók számára.
A gyergyóremetei Fazakas Orsolya és Sándor egy 1993-as évjáratú Wolkswagen T4-essel indulnak útnak, amelynek speciális kialakítása révén fiókokban helyezik el a legszükségesebb útravalókat, és a polcrendszer tetejére helyezett matracon töltik majd az éjszakákat.
– Az autót a motor kivételével teljesen felújítottuk, előkészítettük a nagy útra. Emellett orvos barátaink által összeállított túlélőcsomag, négy évszakra való ruházat, konyhai eszközök, élelmiszer- és vízkészlet, telefon, gps, térképek és természetesen az adománycsomag, amely tanszerekből, édességből és kötszerekből áll – sorolja a legszükségesebbek egy részét a hónapok óta alakított listából Fazakas Sándor.
– Nemsokára indultok, féltek-e – ez a leggyakoribb kérdés azoktól, akik tudják, hogy mire vállalkoztunk, de inkább izgatottság van bennünk és megannyi kérdés, hogy felkészültünk-e eléggé a váratlan helyzetekre, van-e mindenünk, amire szükségünk lehet, elférnek-e a konyhai kellékek egyetlen fiókban? – osztotta meg indulás előtti gondolatait Fazakas Orsolya.
A tájékozódási versenyt eredetileg 2022. januárjára időzítették a szervezők, de a koronavírus-járvány miatt előbb márciusra, majd októberre halasztották. Orsolya és Sándor az autó előkészítésére és támogatók keresésére is használta ezt az időszakot: több mint húsz vállalkozás és magánszemélyek támogatják a kalandjukat, illetve segítik adományaikkal az afrikai gyermekeket.
Spontaneitás, rugalmasság és egymással szembeni türelem – a házaspár úgy gondolja, ezekre a készségekre lesz a legnagyobb szükségük az október 21. és no-
vember 8. között zajló verseny ideje alatt. Mivel a hétköznapokban is közösen dolgoznak – autósiskolát működtetnek –, úgy vélik, nem lesz nehéz egymás társaságában megoldani a felmerülő akadályokat.
A páros október 19-én indul itthonról, Budapesten október 20-án egy ünnepség keretében veszik át a gps-programokat, majd 21-én indulnak útnak. A tervek szerint november 8-ra kell megérkezniük Sierra Leonébe; néhány napnyi pihenés és egy helyi iskola meglátogatása után indulnak repülőgéppel Brüsszelbe, majd Frankfurt és Budapest érintésével érkeznek haza.
Orsolya és Sándor ralin való részvételét továbbra is lehet támogatni, a 4 Wheels Budapest–Bamako elnevezésű közösségi profilon lehet elérni őket.

Útra készen a remetei házaspár. Segíteni akarnak | Fotó: Fazakas Orsolya

Fiatalok indulnak Tekerőpatakról

Fórika Tihamér és Gyulai Albert gyerekkori barátok. A versenyről 2012-ben hallottak először egy előadás során, még iskoláskorukban. Két székelyföldi férfi történetét hallgatták meg, akik egy 1300-as Daciával utaztak Afrikába és onnan vissza egy hónap alatt. Ez a történet inspirálta Tihamért és Albertet is a nevezésre. Egy barátjuknak köszönhetően lettek egy 1310-es Dacia tulajdonosai, amit lassan két éve próbálnak felkészíteni az útra, tájékoztattak a fiúk.
A ralira 4 kategóriában lehetett nevezni. Versenykategória csak a 4×4 meghajtású autók számára van, ahol mérik az időt és kötelező pontokra kell eljutni. Túra kategória a 4×4 és kétkerék-meghajtású autók számára van, ahol csak kötelező pontokat kell teljesíteni, nem mérik az időtartamot. A negyedik kategóriába nevezett Tihamér és Albert is, ami a spirit nevet viseli, ide csak felújított ipari hulladék autókkal lehet nevezni. Ez a kategória jellemzi a verseny alapmottóját is: bárki, bármivel, bárhogy. Kétfős csapatuk a Ginger Mary’s Revenge nevet viseli.
– A rali fő célja az adományozás és az afrikai szegényebb zónák támogatása. Ezt egészen mostanáig úgy oldották meg, hogy a szervezők összegyűjtötték az adományokat és kamionnal szállították az éppen aktuális célba. Idéntől nem lesz közös kamion, mindenki a saját adományát kell elszállítsa. Mi arra gondoltunk, hogy szerszámokat vinnénk, de bármilyen komolyabb segítség, támogatás számít. Leginkább a fiatalok jövőjét segítenénk, lehetőséget biztosítani egy jobb életre – tájékoztatott Fórika Tihamér.
A fiatalokat még lehet támogatni, felkészülésüket pedig lehet követni a GMR goes to Bamako néven futó közösségi oldalaikon.

Boncina-Székely Szidónia, Fórika Dóra

: an accessible web community