Napelemparkot építenek Fiatfalván

Egy külföldi, ám romániai üzleti szálakkal is bíró, energetikai iparágban utazó vállalkozás napelempark építésébe fogott Fiatfalván. Egy helyi vállalkozótól 18 hektár területet vásároltak meg, és ahogyan a zöldbizonylatokra vonatkozó újabb rendelkezések megjelentek, neki is fogtak a parkkiépítési munkálatoknak.

Máthé László Ferenc
mathe.laszlo.ferenc@udvarhely.ma
Fiatfalván még ekkora beruházás nem volt – erősítette meg feltevésünket Rafai Emil polgármester, mondván: – nem biztos, de ha igen is, az rég volt.
A polgármester arról tájékoztatott, hogy a fiatfalvi napelempark megépítésének ötlete régebbi, a vállalkozók várták, hogy a zöldbizonylatokra vonatkozó törvénykezés kedvezően alakuljon. Mint ismeretes, az állam is támogatja zöldbizonylatok formájában a zöldenergiát előállítókat.
A zöldenergia az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai gazdasági ágazat, amelyben a szakemberek egyöntetű véleménye szerint hatalmas potenciál rejlik. Az Európai Unióval szembeni vállalások értelmében 2020-ban az országban felhasznált energiának 38 százaléka megújuló forrásokból kell majd származzon, jelenleg azonban mindössze tíz százalék körüli a zöldenergia aránya – van tehát bőven hely a piacon.
A befektetőknek a zöldenergia hasznosítása iránti fokozott érdeklődését az magyarázza, hogy nincsenek gondok az értékesítéssel, egy megawatt energia előállítási költsége csupán negyede az eladási árnak, s a kifizetéseknél nincsenek jelentős késések. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az állam szubvencionálja a zöldenergia előállítását, az úgynevezett zöld bizonylatokkal, amelyeket az áramszolgáltatók kötelesek megvásárolni. A napelempark esetében a beruházás jelentős részét a terület viszi el, ezért keresnek általában az erre vállalkozók olyan térségeket, ahol olcsóbban lehet területhez hozzájutni, illetve közel sem mellékes szempont, hogy az év elég nagy részében azért sütnie kell a napnak.
Rafai Emil polgármestertől a fiatfalvi beruházással kapcsolatosan azt is megtudtuk, hogy a magánbefektetést egy olyan energetikai ágazatban utazó befektetői csoport végzi, mely romániai szálakkal is bír. Egy helyi vállalkozótól nem kevesebb, mint 18 hektár területet vásároltak az Ugron-kúria mögött, a Nagy-Küküllő közelségében. Következő lépésként utat építettek oda, majd elkezdték a parképítési munkálatokat.
Rafai Emil polgármester úgy tudja, nagyjából 10 millió eurós beruházásról van szó, és a parképítés nemcsak a törvénykezés miatt húzódott-tolódott, hanem közben több befektető is kihátrált, ám végül csak akadt olyan, mely belevágott a fiatfalvi projektbe.
A befektetés, beruházás és egyáltalán a park működése csak jót hozhat a térségnek: indulásból 15 munkahelyet teremtettek, hisz őrző-védő emberekre van szükség. Munkásokra nem, hisz azokat hozták – mint a polgármester jelentette, bolgár szakemberek szerelik a német technológiát. Továbbá az út kiépítése is már egyfajta közvetlen pozitív hozadéka a beruházásnak. Rafai Emil szerint egyetlen gondot az okozhat, hogy kikerült a falu mezőgazdasági forgalmából 18 hektárnyi terület – ám hogy ez milyen hatással lesz a falu életére, az csak a későbbiekben derül ki.