Nagyobb állományra járhat a támogatás

Lazítanának a juhállományra kínált, termeléshez kötött uniós állattenyésztési támogatás (SCZ) odaítélési feltételein a hazai juhtartók érdekvédelmi egyesületei. A támogatásra jelölhető állományba több anyajuhot, illetve a származási tanúsítvánnyal nem rendelkező berbécseket is bevennék. 

Engedményeket kérnek a mezőgazdasági minisztériumtól, a felsőház mezőgazdasági bizottságától, valamint az Országos Állattenyésztési Ügynökségtől a romániai juhtartókat képviselő egyesületek, annak érdekében, hogy az előttünk álló kétéves átmeneti időszakban nagyobb állományra is elérhetők legyenek a termeléshez kötött uniós állattenyésztési támogatások (SCZ). 

A juhosgazdák február 10-i találkozón megfogalmazott kérései közül időközben, úgy tűnik, több is teljesül, ezek közül az egyik legfontosabb a törzskönyvezett berbécsekre vonatkozó feltételek enyhítéséhez kötődik. A mezőgazdasági bizottság ugyanis bejelentette, hogy a 2021-es kampánnyal kezdődően a kosok származási igazolása már nem lesz kötelező a prémiumnak is nevezett uniós állattenyésztési támogatás kifizetéséhez – számol be az agrointel.ro mezőgazdasági hírportál. Könnyítés az is, hogy az eddig 150 fős állományküszöbhöz képest támogatásra jogosultak azok a gazdák is, akik legalább 100 anyajuhval rendelkeznek, de ezzel egy időben 500-ról 650-re növelik a támogatásra jelölhető állomány felső határát is.

Jelenleg a termeléstől függő állattenyésztési támogatást legalább 150 és legfeljebb 500 fős állományra nyújtják a tenyésztőknek. A hegyvidéki gazdaságok esetében a SCZ-t 60 állat feletti állományra fizetik, legfeljebb 500 főig. 

A juhtenyésztőknek eddig – 35 nőstényre 1 berbécset kalkulálva – megfelelő származási bizonyítvánnyal rendelkező kost is tartaniuk kellett. 

A kiemelt, tavaly 17,92 euróra rúgó támogatás azokra az állatokra járt, amelyek betöltötték az egy évet, de a berbécsek a támogatás benyújtásának határidejéig nem lehettek idősebbek hat évnél, az anyajuhok pedig nyolc esztendőnél. HN-információ