Művésztábor Csíkszentsimonban

A szentsimoni fiatal fúvósok Kolozsváron. Tanulási lehetőség

Idén negyedik alkalommal szervezik meg a Csíkszentsimoni Művésztábort, a program szerdán kezdődik és jövő hét péntekig tart. A külföldről meghívott tanárok és a helyi szakértők fúvóshangszeren való játszást, néptáncot, valamint népi mesterségeket oktatnak majd.

A szentsimoni fiatal fúvósok Kolozsváron. Tanulási lehetőség
A szentsimoni fiatal fúvósok Kolozsváron. Tanulási lehetőség

[dropcap]A[/dropcap] rendezvény szervezése a helyi fúvószenekar ötlete, mivel korábban, ha ilyen típusú táborban akartunk részt venni, a Sepsiszentgyörgy melletti Rétyre kellett utazzunk. Arra gondoltunk, miért menjünk máshová, ha mi is tudunk szervezni itthon, felvettük a kapcsolatot tanárokkal, akik visszajeleztek, hogy szívesen jönnének tanítani – számolt be a helyi fúvószenekar vezetője, Sándor Árpád. Kozma István, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) elnöke szerint bár szerveznek még máshol is fúvóstalálkozókat, „ez a tábor ennél több”, ugyanis művésztáborról van szó, mert nemcsak hangszeroktatással foglalkoznak, hanem népi mesterségek oktatásával, illetve más kulturális tevékenységekkel is foglalkoznak.
Sándor Árpád azt is elmondta, hogy a táborba érkező fiatalok a népi mesterségek közül a hímzéssel – keresztszemes, írásos, szálöltés varrás – ismerkedhetnek meg, illetve horgolással, kötéssel, nemezeléssel, bútorfestéssel. Lesz néptáncoktatás gyermekeknek, ami népi gyermekjátékokból és népdalok énekléséből áll, a nagyobbaknak pedig felcsíki és mezőségi táncot tanítanak majd. Fúvóshangszer-oktatás (fuvola, klarinét, szaxofon, vadászkürt, trombita, harsona, tenorkürt, tuba, ütőhangszerek) lesz kezdőknek, azok pedig, akik már valamilyen fúvószenekar tagjai, a csoportjukkal próbálnak. A népi mesterségeket a helyi hagyományőrző kör tagjai oktatják majd, a néptáncot pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai. A tanulás a helyi iskolában, az Endes-kúriánál, a kultúrotthonban, a Szent László-házban zajlik. Ezenkívül minden este kilenctől tízig lesz táncház, amelyen nemcsak a táborozók, de mások is mulathatnak. A zárónapon minden gyermek színpadra lép egyéni vagy zenekari produkcióban, bemutatkoznak a néptáncosok, a népi mesterségeket tanuló táborozók munkáiból pedig kiállítást rendeznek, hogy megtekinthessék a szülők is. Vannak olyan résztvevők is, akik soha nem fogtak hangszert a kezükben, első nap kezdik az elméleti oktatással, és tíz nap után már ők is fel tudnak lépni.
A tavaly 278 résztvevője volt a tábornak, idén is kétszáznál több táborozóra számítanak. Szé­kely­udvarhelyről, Zágonból, Kö­pecről, Madarasról, Szenttamásról, Újtusnádról, Székely Zsomborról, Domokosról Csatószegről, Csík­szentsimonból jelentkeztek be táborozók. A környéken működő fúvószenekarok tagjai is részt vesznek a tevékenységeken.
A részvételi díj a helyieknek 180 lej, a máshonnan érkezőknek pedig 300 lej, ezért számukra napi három étkezést és szállást is biztosítanak az oktatáson kívül. A községháza emeletén, valamint a tűzoltószertár fölötti vendégszobákban és családoknál szállásolják el a fiatalokat.
A tábor a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, a Csíkszentsimoni Kükürcsi és a Kankalin Néptánccsoport, CSTIT, a Csíkszentsimoni Hagyományőrző Kézimunka Kör munkájával jön létre. Az anyagiak biztosításához a CSTIT elnöke, Kozma István is besegített. Mint mondta, a kormány Etnikumközi Kapcsolatának Hivatalához (DRI) pályáztak. „Ezenkívül támogat az Alcsík Kistérség, az önkormányzat, a helyi egyházközség, ugyanakkor a Harmopan minden évben termékekkel segít” – jegyezte meg.
– A helyi fúvószenekar vezetőjeként, ha meg kellene győznöm a zenekar tagjait arról, hogy miért érdemes részt venni a táborban, azt mondanám: itt tíz nap alatt napi nyolc óra intenzív oktatás lesz, tehát többet lehet tanulni, mint a csoportos próbákkal egy fél év alatt. Másoknak meg a hagyományápolás fontosságával érvelnék – mondta Sándor Árpád, a helyi fúvószenekar vezetője.

Györffy Ibolya