Művészek és műkedvelők ünnepelnek

Új utat keresnek a múvészeti napokon. Székelymagyaros Fotók : Miklós Dalma

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött el péntek délután a MagyARTos elnevezésű Bögöz községi művészeti napok. A helyi fiatal művészek szabadtéri kiállításon mutatták be Székelymagyaroson a legkedvesebb alkotásaikat, a hétvége további részében pedig műhelymunkára várják azokat, akik egy kicsit is érdeklődnek a festészet, a grafika vagy a szobrászat iránt.

Kiállításmegnyitóra hívta össze Bögöz község lakosságát péntek délután a MagyARTos művészeti napok szervezőközössége. A rendezvény egyfajta módja annak, ahogy a község felfedezze, majd felkarolja a fiatalabb generációból érkező tehetségeket. Az ünnepélyes megnyitóra a székelymagyarosi templomban gyűltek össze az érdeklődők, ahol Keintzel Fanni helyi képzőművész ismertette a hétvégi művészkaláka programját.

Nyitórendezvény a templomban | Fotó: Miklós Dalma

A felvezető után Kelemen Zoltán református lelkész vette át a szót, aki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a művészeti napok után a kis falu neve összefonódhat a színvonalas művészeti rendezvényekkel. Bár aprócska település, Székelymagyarosnak is vannak figyelemre méltó értékei, s céljuk ezeket megmutatni másoknak, illetve támogatni a településen élő tehetséges fiatalokat, tette hozzá a lelkipásztor. Az újdonsült művészeket arra biztatta, hogy kamatoztassák tudásukat, használják ki a műhelymunkák adta lehetőséget a fejlődésre.

Ülkei Zoltán, Bögöz polgármestere a rendezvény célkitűzéseit ismertette.

– Szeretnénk, ha Székelymagyarosra is felfigyelnének, és felkerülne azoknak a településeknek a listájára, amelyek erősen élnek a köztudatban. A művészek rendkívül színes egyéniségek, kissé hóbortosak, és gyakran rózsaszínben látják a világot. A községben is élnek ilyen különleges tehetségek, s nekünk feltett célunk éppen ezt a másságot megmutatni a nagyközönségnek – hangzott el a polgármester részéről.

A továbbiakban a templom udvarán felállított kiállítást Bartos Tünde méltatta. A fiatal képzőművészek egy része a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Középiskola tanulója, de akadt olyan is, aki magánórákon sajátította el a festészeti alapokat. Egyesek csupán kedvtelésből festegetnek, mások számára azonban az alkotás a megélhetést jelenti.

A kiállított munkákat András Hunor szobrászművész válogatta össze. A tárlat darabjai tematikailag szerteágazók, mindenki a kedvenc témáját hozhatta a kiállításra. Látható néhány csendélet, tájkép, portré, de absztrakt alkotások is. Közös vonásuk az üdítő, dinamikus és vidám színek használata – mondta Bartos.

Közösségi szemlén a fiatalok alkotásai | Fotó: Miklós Dalma

Az ünnepség zenei előadással zárult. A mai napon a gyermekek kipróbálhatják magukat a festészet, a grafika és az agyagozás terén. Lesznek, akik most fedezik fel a művészeti ágak szépségét, miközben rálelnek az alkotás értelmére, s egy-egy munkájuk által rátalálnak önmagukra is. A műhelymunkák ideje alatt megfelelő szakmai segítséget biztosítanak ahhoz, hogy művészi pályára tereljék a jelentkezőket. A népi bútorfestésből a kazettás mennyezetfestésbe szintén belekóstolhatnak a fiatalok, de mandalák készítésére is lesz lehetőség Sebők Évával.

Miklós Dalma

: an accessible web community