Munkavállalási Ki mit tud?

Tiberiu Pănescu az iránymutatónak szánt felmérésről. Szemeszterenként megismétlik

A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség 2014 második szemeszterében arról készített felmérést, hogy a munkaerőpiacon melyek a leginkább, és melyek a legkevésbé keresett szakmák.
Az eredményeket most Tiberiu Păunescu igazgató ismertette.

Tiberiu Pănescu az iránymutatónak szánt felmérésről. Szemeszterenként megismétlik
Tiberiu Pănescu az iránymutatónak szánt felmérésről. Szemeszterenként megismétlik

[dropcap]A[/dropcap]z aktuális munkaerőpiaci kereslet szakmák szerinti orientációjának meghatározásához figyelembe vették a 2014-ben regisztrált munkanélküliek számát, a betölthető állások kínálatát, illetve azt, hogy adott esetekben a munkaadók miért találtak nehezen megfelelő alkalmazottat. Összesen 456 féle szakmáról állapították meg, hogy milyen eséllyel – nagyon jó, jó, közepes, gyenge – biztosíthat állást valakinek. A megyében legnagyobb eséllyel egy sofőr, biztonsági őr, konyhai munkás, kaszinói játékfelügyelő, varrodai munkás, autómosó, pincérsegéd, iskolai tanácsadó, textiltermék-előkészítő juthat álláshoz. Sovány reményekkel kereshet munkát viszont egy ács, könyvelő, szakács, lakatos, orvosi asszisztens, kőműves, autószerelő, fogyatékos-gondozó vagy ügyintéző. A munkaadók többsége (2320) nyilatkozott úgy, hogy nem talált megfelelően képesített munkást. A részletes eredmények egyébként a www.opmr.ron honlapon érhetők el.
– A kérdőívre online vagy telefonos interjúk során válaszoltak a munkát keresők. A munkát kínálók részéről 1448-an válaszoltak, ez 7 365 állást és összesen 456 szakmát fed. A felmérés eredménye fontos lehet oktatásstratégiai szempontból is, eligazítást nyújt a fiataloknak, hogy tudják, milyen képesítést érdemes szerezni, illetve hasznos bárkinek, aki éppen munkát keres” – foglalta össze Tiberiu Păunescu.
Az elemzést minden szemeszterben meg fogják ismételni.

Györffy Ibolya

: an accessible web community