Munkatanácskozás a Gyilkos-tóról

A Gyilkos-tó körül kialakult helyzet megoldásáért gyűltek össze. A kerekasztal-beszélgetésen közel sem vett mindenki részt | Fotó: Vlaicu Lajos

Egyetértésben, csendben zajlott le csütörtökön délelőtt a Gyilkostó panzióban tartott workshop. A meghívott előadók ismertették a saját szakterületükről hozott, a Gyilkos-tó környékét és a tavat érintő tapasztalatokat.

Workshopot szerveztek csütörtökön a Gyilkos-tónál. Csergő Tibor-András, Gyergyószentmiklós polgármestere szerint első körben azokkal egyeztettek, akikkel eddig is szót értettek.

– A konferencia most szűk körben zajlik, később további résztvevőkkel is egyeztetünk. Lényeges döntések előkészítéséről szeretnénk kerekasztal-beszélgetést folytatni, olyan döntésekről, amelyek a Gyilkostó települést, a tavat érintő természetvédelmi, valamint idegenforgalmi kérdésekben hosszú távon, érdemben irányvonalat tudnak adni – mondta Csergő.

A polgármester később a sajtónak kifejtette, az elmúlt időszakban a nyilvánosságban megjelent üzengetések helyett szervezték a minikonferenciát. Megtartását már korábban, a nyáron sajtótájékoztatón ígérték, s az ígéretet most Gyergyószentmiklós vezetősége szervezésében be is váltották. A workshop egyetértésben zárult.

– Célunk a Gyilkos-tó feltámasztása. Elég volt az egymásra mutogatásból, ezért a környék érintettjeit meghívtuk erre a konferenciára, egyelőre ennyien jöttek el – hívta fel a figyelmet Csergő.

Zólya László-András, a gyergyói közmű vezetője szerint a szennyvíztisztítást is moduláris rendszerrel kellene megoldják, mint a nemrégiben átadott ivóvízszolgáltató berendezés esetében.

– Addig járatja körbe a vizet, amíg az előírásoknak megfelelő minőséget tudja előállítani és visszaengedni a természetbe – mondta a hiányos infrastruktúrát érintően Zólya.

Kiemelte: remélik, hogy a tervekkel elkészülnek a télen, amíg meglesz a szükséges forrás és pályázni tudnak. Bár kevés idő állt érdemben a bemutatók rendelkezésére – amit a résztvevők a végén meg is jegyeztek –, a következő ilyen beszélgetésen lehetőleg még több érintettet szeretnének meghallgatni, hogy konkrét feladatokat határozhassanak meg hosszú és rövid távon egyaránt.

A Gyilkostó panzióban szervezett kerekasztal-beszélgetésen összesen húszan ültek asztalhoz, a városvezetők mellett jelen voltak a hegyimentők képviselői, a gyilkostói vízközműért felelős cégvezetők, a magánerdészet képviselői, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park vezetője, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Monturist és a Viridis Kft. vezetői, az egyik helyi középiskola vezetője, valamint a Brassói Transilvania Egyetem képviselői, akikkel a városvezetés együttműködési megállapodást kötött.

– Az együttműködés kiemelt jelentőségű a térség számára, ugyanis az egyetem erdőgazdálkodási kérdésekben és számos más kérdésben szakszerű megoldást tud ajánlani – mondta a polgármester.

A jelenlevők a saját szakterületükön tapasztaltakat ismertették. Az első kört rövid szünet után egy óra szabad beszélgetés követte. A polgármester következtetésként kifejtette, lesz folytatás, és bízik abban, hogy mindenkivel egy asztalhoz tudnak ülni.

– Remélem, véget tudunk vetni az utóbbi időben a környéken kialakult díszhisztériának. Láttuk, hogy vannak adminisztratív akadályok, de két tényező, a szaktudás és az emberi faktor, a nyitottság célra vezethet – szögezte le Csergő Tibor-András. Hozzátette: a következő lépés a humán erőforrás, a környezetvédelem, az alapinfrastruktúra fejlesztése, és végül jöhet a brandépítés.

– Önkormányzatként nem hagyjuk magunkat, most többet teszünk, mint amire előzetesen képesnek véltük magunkat – mondta a városvezető.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community