Műalkotások irodalom és képzőművészet határán

A technika gyakorlására is adódott lehetőség az Egyfeszten Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Meghirdette idei Képpoézis pályázatát a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány, partnerségben az Erdélyi Tehetségsegítő Tanáccsal. Az irodalom és képzőművészet találkozásának új műfaját az alapítvány alkotta meg 2019-ben: a pályázat által szeretnék népszerűsíteni a technikát magyar nyelvterületeken.

Az irodalmat, költészetet, filozófiát kedvelőket alkotásra szólítani, új szereppel felruházni az enyészetre ítélt könyveket, valamint népszerűsíteni a képpoézis technikáját – többek között ezekkel a célokkal indította útjára idei pályázatát a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány.
Az első pályázatukhoz képest újdonságnak számít, hogy bővült partnereik listája, kiegészülve a kolozsvári Bolyai Társasággal, valamint a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézettel.
– A segítő szakmában terápiás jelleggel is használható a képpoézis, ezért találtunk partnerekre ebben a két szervezetben. A képpoézis technikájában a vizualitás és a verbalitás erősítik, kiegészítik egymást. Azon túl, hogy egy művészeti alkotás születik ilyenkor, önismereti, illetve ismerkedési felületként is hasznosítható, hiszen az akár egy óra alatt elkészülő képpoézis reális lenyomata készítője aktuális érzelmi állapotának – beszélt a képpoézis vetületeiről Szőcs Zsuzsánna, aki párjával, Lutz Leventével közösen alkotta meg a képpoézis fogalmát és technikáját magyar nyelvterületen.
A technika ismertetéséről szóló videók és fotóalbumok linkje, valamint a pályázat ismertetése megtalálható a Pro Terra Alapítvány közösségi oldalán: ezek alapján bárki elkészítheti saját képpoézisét, ezáltal új tartalmat adva egy enyészetre ítélt könyvnek. A műfaj megalkotói ugyanis pályázati feltételként szabták meg, hogy kizárólag a magyar irodalom és filozófia képviselőinek művei használhatók fel egy-egy munka elkészítéséhez.
A pályázatra középiskolások, egyetemisták és felnőttek munkáit várják, ezeket postai úton kell eljuttatni csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, valamint kolozsvári címekre, egy, az alapítvány közösségi oldalán található adatlap társaságában október 14-ig. A beérkező munkákból kiállítás nyílik az év végén Csíkszeredában, Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson.
Az elmúlt időszakban újdon­ságok is adódtak a képpoézis szak­maisága terén: Moga Petra irodalomtörténeti szempontból vizsgálta azt, államvizsga-témaként foglalkozott vele, Szőcs Zsuzsánna pedig a képpoézisek mentálhigiénés eredményeit kutatta dr. Antal Imola segítségével. Emellett idén a Pro Terra Alapítvány kiadta első kötetét a témában, melynek szerzői Moga Petra, Lutz Levente és Szőcs Zsuzsánna.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community