Mozgalmas évadot ígér a Néptáncműhely

Elkezdődtek a próbák az Udvarhely Néptáncműhelynél, a közönség leghamarabb szeptember 21-én láthatja színpadon a táncosokat. Összességében pedig mozgalmas évadnak néz elébe az intézmény: négy előadást újítanak fel, illetve októberben ők szervezik az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját Székelyudvarhelyen.
04_tancmuhely
Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője a szeptember 21-én kezdődő évad terveibe adott betekintést. Leghamarabb a tavaly bemutatott Az aranyszőrű bárány című előadással lépnek színpadra: a produkció iránt jelentős az érdeklődés, ezért többször is játsszák. Ezt követően elkezdődnek az intézmény rendszeres tevékenységei, a felnőtt táncház október elsején, a gyermektáncház pedig szeptember 29-én lez. Újraindul a felnőtt néptáncképzés szeptember utolsó hetén, erre kortól és tudástól függetlenül mindenki jelentkezhet.

Négy felújított előadás
Jelenleg négy előadás felújításán dolgoznak, ezeket ősszel ismét színpadra viszik. Az aranyszőrű bárány után a környéki falvakban többször is játszott Örömtáncot mutatják be Székelyudvarhelyen is, mivel itt még soha nem volt színpadon. Szintén felújítják az Antal József koreográfus által színpadra vitt A bál című táncjátékot – ezt legkevesebb hatszor játsszák. A Néptáncműhely meghívást kapott Kolozsvárra, itt
A közt mutatják be a közönségnek.
– Valószínűleg ezt megelőzően itthon ismét színpadra kerül a darab, amolyan főpróbaszerűen. Egyébként a művelődési ház új színpadát mi is fel fogjuk avatni – mondta az igazgató.

Profik szemléje
Orendi arra is kitért, hogy már rég hozzáfogtak a szaknyelv által csak „profitalálkozónak” becézett Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának szervezéséhez. A rendezvénynek idén Székelyudvarhely ad otthont, és ez a találkozó az egyetlen olyan hely, amely alkalmat ad arra, hogy a profi táncegyüttesek találkozzanak, megvizsgálják, hol is tart jelenleg a szakma. Minden évben más város biztosít helyet a szemlének: tavaly Csíkszereda volt a házigazda, Udvarhely most a 11. kiírásnak ad otthont.
– Négy meghívott táncegyüttes lesz jelen a rendezvényen: a Háromszék Néptáncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes és a Nagyvárad Néptáncegyüttes – részletezte az igazgató.
Az egyik legfiatalabb táncos, Joó Renáta helyébe Koszta Krisztina jön a Maros Művészegyüttestől. Ő szintén székelyudvarhelyi, korábban a Kékiringónál táncolt.
Az intézmény egyébként 11 táncossal kezdi az évadot.
– Örökös probléma a tán­cos­hiány, de ezzel a személyzettel is lehet már szép előadásokat színpadra vinni – summázott az igazgató.

Antalfi József

: an accessible web community