Mozgalmas az idei strandszezon

Idén már többen csobbantak. A perzselő hőség vonzza a látogatókat Fotó: Hodgyai István

Az elmúlt hetekben többször is telt házzal működött a székelyudvarhelyi Városi Strand. Amíg az időjárás kedvező, a nyár utolsó hónapjában is várják a kánikula elől menekülő vendégeket úszótanfolyamokkal és vizes edzésekkel. A medencék tisztaságáról új medencetisztító robot gondoskodik.

Mozgalmas időszakot jegyeznek Székelyudvarhelyen a Városi Strandon. Idén egy felnőttbelépő ára 10 és 15 lej között mozog, a gyermekek és a nyugdíjasok pedig 6 és 10 lej között fizetnek a kedvezményes jegyért.
Belépés után számos élmény várja a strandolókat, ráadásul a családok több kedvezményt is igénybe vehetnek. A kánikula elől többen menekültek már a strandra. Amikor meleg van, a strand szinte mindegyik délután népszerű szórakozási lehetőségnek bizonyult, viszont legtöbben hétvégén árasztották el a medencéket. A júliusi forró hétvégéken közel százszázalékos telítettséggel működtek a medencék. A rekordszámú látogatót vonzzák a strandon tartott úszótanfolyamok és a birkózók vagy a kézilabda-játékosok által tartott vizes edzések. Habár nehéz lenne pontos számokat mondani arról, melyik nap hány látogató fizetett be, az úszásoktatók mindannyian elismerték azt, hogy az idei szezon zsúfoltabb, illetve eredményesebb a tavalyihoz képest. Eddig körülbelül kétszázan tanultak meg úszni a Városi Strandon, négy tanfolyam révén. Egyetlen tanfolyam egy hétig tart, naponta 9 és 13 óra között foglalkoznak a tanulókkal, akik négy úszásnem közül választhatnak – mellúszás, gyorsúszás, hátúszás és pillangóúszás.
– Az esetek többségében minden jelentkező megtanul úszni, bár hétéves kor alatt egyetlen gyermeket sem lehet beíratni a tanfolyamra – mondta Kuti László edző.
Felső korhatár nincs – a korábbi években nyugdíjasok, illetve haladó szintű úszók is jelentkeztek az oktatásra. Még egy utolsó tanfolyam kezdődik augusztus 15-én, utána a hűvösebb időjárás miatt nem tartanak több órát az úszóknak.
A strandon hűsölők az úszáson kívül erősítő edzésen és vízi labdajátékokon is részt vehetnek. A birkózók és a kézilabdások edzőtáborokat tartanak a medencékben. A sportolók mindezzel színesítik a saját edzéstervüket, ugyanakkor kamatoztatják a rendszeres testmozgás jótékony hatásait a polgárok körében.
– A vizes szakedzés fokozza a vérkeringést, növeli a tüdőkapacitást, valamint segíti az izomzat fejlődését, kímélve az ízületeket, javítva a testtartást – részletezte lapunknak az edző.
Az udvarhelyi strandon eddig összesen három baleset történt az idei szezon alatt. Az edző szerint a felnőttek sok esetben nem tartják be azokat az alapvető előírásokat, amelyek a strand szabályzatában fel vannak tüntetve. Első és legfontosabb, miszerint a felnőtt felügyelete alá tartozó, a tizennégy év alatti gyermekek nem mehetnek be egyedül a medencébe. A szülők gyakran megfeledkeznek erről a szabályról, de az is előfordult már, hogy a parton sétáló gyermeket a társai véletlenül belelökték a vízbe.
Jelen pillanatban a látogatók magas száma miatt elengedhetetlen a medencék gyakori tisztítása. Megérkezett a strandra a medencetisztító robot, amelynek használatával jobb vízminőséget biztosíthatnak a vendégek számára.
– A robotot a polgármesteri hivatal vásárolta azzal a céllal, hogy a strand medencéinek a vizét hosszabb ideig tudják tisztán tartani – fogalmazott Zörgő Noémi, a hivatal szóvivője. – Korábban hetente kellett cserélni a vizet – ez heti hatezer köbméter vizet jelent –, a robot beüzemelésével azonban a vízcsere időpontját hosszabb ideig el lehet halasztani. A heti vízcsere nem a víz pH-értéke vagy egyéb kémiai jellegű okok miatt szükséges, hanem a medencébe leülepedő falevelek, a sárga rétegként összeálló virágpor, a homok és más szennyeződések váltanak ki kellemetlenségeket. Az új robot összeszedi a felsorolt piszkot, átforgatja a medence vizét, tehát a napolaj jelentős részét szintén ki tudja szűrni a medencék vizéből – tette hozzá.
A nyár utolsó hónapjában még magasra becsülik a strand látogatóinak számát. Amint az időjárás kedvezően forróvá válik, egyetlen napozóágy sem marad üresen. A strand mindennap 8 és 21 óra között tart nyitva. A három különböző mélységű medence mellett piknikre alkalmas zöldövezet, napozóplacc és egy büfésor várja a vendégeket, ahol hideg italokat és friss harapnivalókat szolgálnak fel.

Miklós Dalma

: an accessible web community